Umowa z wydawnictwem

• Autor wątku Autor wątku berserkerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

berserkerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Negocjuję z wydawnictwem umowę licencyjną na wydanie książki i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Czy mogę oczekiwać, że w umowie będzie informacja na jaki okres czasu lub na jaki nakład, na jakim terytorium udzielana jest licencja? Jeśli nie, to po jakim czasie taka licencja samoistnie wygasa?
2. Czy mogę oczekiwać zamieszczenia w umowie konkretnych kwot od których naliczany jest procent dla mnie czy nie ma takiego obowiązku?
3. Czy mogę oczekiwać wyszczególnienia w umowie dokładnych terminów rozliczeń ze sprzedaży, zapłaty zaliczki i zapłaty procentu od sprzedaży? Czy mogę prosić o umieszczenie w umowie informacji o konsekwencjach niedotrzymania tych terminów?
4. co dokładnie w praktyce oznacza taki zapis: "Wszelkie inne wydania utworu wymagają udzielenia licencji przez Wydawcę. Autor
będzie otrzymywał 30% wynagrodzenia uzyskanego przez wydawcę z tytułu udzielenia
licencji." Czy on obowiązuje "dożywotnio"?

Na nic nie oczekuj, każda umowa jest dwustronna a Ty jako autor masz rolę wiodącą. To od Ciebie zależy czy przyjmiesz warunki wydawnictwa czy nie. "Oczekiwane" zapisy to podstawa we wszystkich umowach, poszukaj w sieci wzorów umów i poczytaj.

Ad. 4. Oznacza, że autor przenosi na wydawcę prawo na udzielanie dalszych licencji. Każdą umowę można wypowiedzieć a w przypadku utworów jest to szczególne prawo autora do odstąpienia od umowy: Art. 56. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
Powrót