umowa z zagranicznym przedstawicielem handlowym

• Autor wątku Autor wątku sudniewska1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sudniewska1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, prowadze dzialalnosc gospodarcza w Polse (sprzedaz). Chcialabym rozszerzyc dzialalnosc na Wlochy. W zwiazku z tym musze podpisac stosowna umowe z obywatelem Wloch, ktory bedzie prezentowal i sprzedawal moje wyroby w tym kraju. Jaka umowe byloby najkorzystniej zawrzec z takim reprezentantem? Myslalam o umowie o dzielo. Jakie uprawnienia moze miec taka osoba aby uniknac placenia podatkow we Wloszech przez moja firme? Czy Wloch podpisujacy umowe musi miec zalozona dzialalnosc gospodarcza we Wloszech? Czy ma znaczenie tutaj fakt ze: taki przedstawiciel bedzie tylko prezentowal oferte i zbieral zamowienia a towar bedzie wysylany z Polski lub: bedzie juz posiadal i bezposrednio sprzedawal moje wyroby? Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

Forum raczej nie służy do pomocy przedsiębiorcom w takich sprawach. Sugeruję wizytę u adwokata / radcy prawnego.

Jeśli jednak można pomóc w tej sprawie to pomogę. Sprawa jest dosyć prosta i robi tak mnóstwo firm. Trzeba przygotować umowę agencyjną i zrobić z chłopa "tajnego" agenta 8)

Jest to powszechna praktyka na świecie.

Nauzicaa napisał:
Forum raczej nie służy do pomocy przedsiębiorcom w takich sprawach. Sugeruję wizytę u adwokata / radcy prawnego.

Szczerze mowiac nie wiedzialam, ze forum sluzy tylko osobom prywatnym. Prowadze 1-osobowa dzialalnosc gospodarcza, praktycznie dopiero zaczynam, i nie jestem jeszcze na poziomie korzystania z platnych doradcow.

Mixie napisał:
Jeśli jednak można pomóc w tej sprawie to pomogę. Sprawa jest dosyć prosta i robi tak mnóstwo firm. Trzeba przygotować umowę agencyjną i zrobić z chłopa "tajnego" agenta 8)

Jest to powszechna praktyka na świecie.

Witam,

Dziekuje za odpowiedz.

Poczytalam troche w Internecie o umowie agencyjnej i z tego co rozumiem, taki obcokrajowiec musialby miec zalozona dzialalnosc gospodarcza w swoim kraju, tak? Wowczas ja podpisuje z nim umowe agencyjna (na prawie polskim?) i on zawiera w moim imieniu umowy w zamian za prowizje.

Jesli taki zagraniczny agent bedzie zbieral tylko zamowienia a towar bedzie wysylany z Polski zatem podatek bede placila tylko w Polsce? Natomiast agent bedzie rozliczal sie na swoich zasadach w swoim kraju?

Dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam.

To dosyć proste, jest dokładnie tak jak Pani napisała. Ja działam na takiej zasadzie i nie ma jakichś problemów.

Dużo firm w ten sposób sprzedaje swoje towary.

Tak, agent powinien prowadzić działalność, rozliczać tylko prowizje.

Pani będzie odprowadzała podatek w Polsce (trzeba zwrócić uwagęna VAT)

Warto pamiętać o zapisaniu klauzuli iż dla rozstrzygania sporów właściwe miejscowo są sądy polskie oraz umowa obowiązuje w oparciu o polski system prawny.

Co się zaś tyczy umowy agencyjnej znajdzie Pan wszystko w internecie. Pan podpisuje umowę agencyjną która poza wypłatą prowizji i ewentualnie stałej stawki podstawowej nie przewiduje żadnych innych kosztów czy obowiązków. Reszta jest po stronie kontrahenta. Jeśli współpraca się rozwinie można myśleć o innych formach działania co warto zapisać w umowie.

Powrót