Umowa zabezpieczająca fotografa przed kradzież zdjęć

• Autor wątku Autor wątku Dosia_81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dosia_81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam pytanie czy jest taka umowa albo wzor umowy który będzie zabezpieczal mnie jako fotografa (poczatkujacego) przed kradzieżą zdjęć.

Zostałam zaproszona na koncert. Organizator zawarl ze mna ustna umowę: w zamian za mozliwosc robienia zdjec na koncercie otrzyma wszystkie wykonane przeze mnie fotografie BEZPŁATNIE do swobodnego daleszego niekomercyjnego rozpowszechniania, ale wszedzie bedzie zaznaczone ze sa to moje zdjecia. Tzn na kazdej stonie oprocz mojego podpisu na zdjeciach bedzie zaznaczone ze zdjecia sa zrobione przeze mnie...

I wszystko bylo Ok do czasu az jeden z czlonkow rady nadzorczej Fundacji dla ktorej robilam zdjecia... na swojej stonie internetowej... wrzucil moje zdjecia a na moim podpisie... wrzucil nazwe Fundacji tak, ze nie widac ze to sa moje zdjecia (tzn moje imie i nazwisko).

Wyjasnie to z Organizatorem... ale... jak sie zabezpieczyc na przyszlosc...
Jaka powinna byc tresc umowy pisemnej...

Prosze o radę i pomoc.
Pozdrawiam
Dosia_81

a, dodatkowo, zawsze należy dążyć do jak najbardziej precyzyjnych zapisów umowy, a zwłaszcza w zakresie sposobów wykorzystania utworów (czyli tak zwanych pól eksploatacji), wynagrodzenia za to wykorzystanie, zakresu terytorialnego (np. Polska), na jakim wykorzystywanie może się odbywać, a także okresu czasu w jakim wolno będzie korzystać.

Warto określić również konieczność (bądź nie) podpisywania zdjęć Pani nazwiskiem oraz zezwolić (bądź nie) na rozpowszechnianie opracowań Pani zdjęć przez odbiorcę / zamawiającego.

No, i precyzyjnie określić, jakie zdjęcia obejmuje umowa.

O takich sprawach było już kilkakrotnie na forum, proszę poszukać, np. opcją 'Szukaj' lub 'na piechotę'... ;)

Powrót