Umowa zadłużenia pożyczkobiorcy

• Autor wątku Autor wątku mmmichalll
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmmichalll

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam

Pożyczyłem koledze na rozpoczęcie biznesu 12.000 zł mam na to umowę pożyczki na piśmie.
Później pożyczyłem podobną sumę ale już bez umowy pożyczki natomiast w tytule przelewu bankowego napisałem "pożyczka na rozpoczęcie interesu"
Później były mniejsze kwoty na łączną sumę ok 30 000 zł pieniądze były przelewane na konto.
Spłata wyżej wymienionej pożyczki nie idzie tak jak ustaliliśmy więc chcę dodatkowo zabezpieczyć i napisać dokładniejszą umowę pożyczki wszystkich pieniędzy. I mam pytania czy:

1. Napisać to w formie przeszłej i w pisemnej umowie uwzględnić wszystkie w/w pożyczki? z dokładną datą przelewów?

2. Napisać teraźniejsze zadłużenie kolegi względem mnie? i uwzględnić kiedy miały miejsce przelewy bankowe? I jak taką umowę napisać?

Dodam, że kwoty pożyczki rozciągają się w czasie ok 7 miesięcy i było ich w sumie 6 a kolega zgodził się podpisać umowę otrzymania pieniędzy.

Tylko jak to zrobić by było to poprawnie napisane?
3. a i kolega zmienił konta bankowe na które przelewałem pieniądze czy ma to znaczenie?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie jak do tego podejść by było to zgodne z prawem i miało moc urzędową?

Powrót