Umowa ze STOART

• Autor wątku Autor wątku odium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

odium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pewien problem, otóż dzisiaj dostałam list ze STOART "Wezwanie do zawarcia umowy generalnej".
Prowadzę sklepik szkolny, w weekendy w budynku odbywają się także zajęcia studentów. Jest to barek o powierzchni ok 3,5m2. Nie ma stolików i większej gastronomi(tylko kawa, herbata, słodycze). W godzinach lekcyjnych słucham radia(bardzo cicho gdyż odbywają się wtedy lekcje,a głośniejsza muzyka wiadomo- przeszkadza), pracuje sama, na korytarzu nie ma nikogo oprócz mnie.
STOART powołuje się na Dz. U. z 2000r. Nr 80, poz. 904 ze zmianami.
Zadzwoniłam pod wskazany numer, moje dane otrzymali bez mojej wiedzy z urzędu. Przedstawiciel powiedział, że mają informacje, że słucham radia.
Czyżbym miała kontrolę, o której nawet nie wiedziałam?
Kwota nie jest przeogromna, bo jest to koszt ok 30zł miesięcznie, ale czy powinnam płacić?:what:
Na innych forach czytałam podobne tematy, ale chodziło o pensjonaty i hotele, więc nie wiem jak sprawa ma się w stosunku do mini barku...
Proszę o pomoc

odium napisał:
Na innych forach czytałam podobne tematy, ale chodziło o pensjonaty i hotele, więc nie wiem jak sprawa ma się w stosunku do mini barku...
nie ma znaczenia, jest DG - różnica może być (i jest zapewne) jedynie w wysokości opłaty.

Ale, jeśli odbiornik użytkowany jest tak, że nie słyszą go osoby korzystające z twojego sklepiku, to oznaczałoby, że wykorzystywałabyś go dla własnego użytku osobistego / nie odnosiłabyś z ich odsłuchiwania żadnych korzyści, a wtedy nie musiałabyś płacić żadnych opłat - Art.24. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html. Czyli, jeśli nikt z klientów nie jest w stanie odsłuchiwać tego radia, to płacić byś nie musiała. Tylko, że w razie czego musiałabyś udowodnić to w sądzie, bo domniemanie by było, że osoby w sklepiku mogą odsłuchiwać tę muzykę.

Ewentualnie, niech OZZ udowodni ci, że odbiornik jest włączany tak, że odsłuchują go klienci. Pamiętaj - płaci się od faktycznego wykorzystywania utworów, a nie dlatego, że odbiornik stoi w jakimś konkretnym miejscu... Tu jest istotna różnica w stosunku do hotelu czy pensjonatu - tam fakt istnienia odbiornika radiowego czy TV jest elementem marketingowym, uatrakcyjniającym ofertę hotelu, u Ciebie sam fakt posiadania odbiornika radiowego nie ma żadnego znaczenia moim zdaniem.

Ewentualnie, dodaj słuchawki...

Ostatnia edycja:
Zainteresowało mnie właśnie to, jak usłyszałam: "mamy informację, że słucha pani radia"...
No właśnie kwestia udowodnienia, że radia nie odsłuchują klienci i jest to tylko udogodnienie dla mnie w pracy...Bo w czasie przerw radio jest wyłączone.
Chyba zrezygnuję z radia...Naczytałam się jak to przedstawiciele STOART'u przychodzili z "policją":D
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót