Umowa zlecenia a składki i emerytura

• Autor wątku Autor wątku annabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Jestem studentką pracującą na umowie zlecenia.Praca ta odbywa się w jednym miejscu lecz ze względu na niższe koszta pracodawcy odpowiadają takie warunki.Wiem,że pracodawca nie ma obowiązku odprowadzania składek emerytalno-rentowych ze względu na to,że jestem studentką.Jednakże mam pytanie:czy wobec tego można zaliczyć czas przepracowany na taką umowę do lat pracy?
I co podatkiem?Czy pracodawca ma obowiązek płacić mi zaliczkę na podatek?
Zbliża się okres rozliczeń z fiskusem dlatego mam problem jak w związku z tym mam postąpić w przypadku wypełniania oświadczenia :( :what:
Dziękuję za pomoc.

Lata pracy - nie,
Podatek - zleceniodawca jest ustawowo zobowiązany do pobierania i odprowadzania do US zaliczek na podatek. Ma również obowiązek wystawić PIT-11/8B.

Czas studiów pod warunkiem ich ukończenia liczy się do emerytury.

[cytat="czarnykalosz"]Czas studiów pod warunkiem ich ukończenia liczy się do emerytury.[/cytat]

Studia nie są wliczane do stażu pracy na potrzeby świadczeń emerytalnych. Natomiast w przypadku prawa do urlopu, okres studiów wlicza się do stażu pracy na zasadach określonych w Art. 155. Kodeksu Pracy.
Zgodnie z art. 7 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. nr 162, poz. 1118 z późn. zm.), okres studiów zostanie zaliczony do okresów nieskładkowych w wymiarze po 0,7% podstawy wymiaru za każdy rok udokumentowany zaświadczeniem wydanym przez uczelnię zgodnym z ustawą z dnia 20 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o szkolnictwie wyższym..., (Dzienniku Ustaw nr 85, pozycja 924 z dnia 17 sierpnia 2001 r).

Dziękuję za odpowiedź.Wszystko jasne :)

Powrót