Umowa zlecenia a wystawienie PIT B/11

• Autor wątku Autor wątku annabel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annabel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Jestem na umowie zlecenia.Pracuję pół roku i nadszedł czas rozliczenia z fiskusem.Czy w tej sytuacji powinnam zgłosić się do pracodawcy o wystawienie PITu B/11 lub jakiegoś innego?Jeśli nie to na jakiej podstawie mam wprowadzać dane do rozliczenia podatku?Rozliczam się z mężem i on ze swojego stosunku pracy taki Pit otrzymuje(lecz jest na umowie o pracę na czas nieokreślony).
Proszę o pomoc.
Dziękuję.

Umowa zlecenie nie podlega pracu pracy, tylko cywilnemu.

Pita zleceniodawca powinien wystawic sam, termin to chyba do konca marca, ale pewnosci nie mam. Mozesz tez przeciez isc i poprosic aby wystawili szybciej.

[cytat="drzemik"]

Pita zleceniodawca powinien wystawic sam, termin to chyba do konca marca, ale pewnosci nie mam. [/cytat]
To bardzo proszę o niewprowadzanie pytających w błąd.
Zleceniodawca powinien wystawić PIT-8B w terminie do 15 dnia miesiąca następującego po miesiącu w którym potrącona została ostatnia zaliczka na podatek, jeśli praca nie trwała do końca roku. Gdy trwała do końca roku, to ostateczny termin doręczenia podatnikowi upływa w piątek 29 lutego 2008.

A to dziękuję bardzo.Czyli wiem już,że mam cierpliwie czekać :D .

Witam,

W nawiązaniu do powyższego wytłumaczenia, proszę o potwierdzenie mojego przypadku, czy dobrze zrozumiałem. Pracowałem w okresie sierpień 2005 - 27 listopad 2007 u jednego pracodawcy, cały czas na umowę zlecenie. Czy w tym przypadku zgodnie z wyjaśnieniem pit za pracę w 2007 roku powinienem otrzymać do 15 grudnia 2007?

Pozdrawiam

Zależy to od daty wypłaty (pobrania zaliczki na podatek dochodowy).
"do dnia 15 miesiąca następującego po miesiącu, w którym pobrana została ostatnia zaliczka".
Na marginesie
- W praktyce najczęściej stosuje się termin "do końca lutego następnego roku". Nie słyszałem o przypadku ukarania kogokolwiek za niedotrzymanie terminu złożenia PIT-11.

Powrót