umowa zlecenia co potrzeba

• Autor wątku Autor wątku koniczynka23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koniczynka23

Stały bywalec
Odpowiedzi
551
Mam możliwość zawarcia umowy zlecenia. Nie studiuje. Tylko zastanawiam się czy to nie ryzykowne. Bo ponoć trudno się po takiej umowie ponownie zarejestrowac.W moim urzędzie trzeba pokazać umowę i czas jej wykonania oraz podstawę nauczania do ubezpieczenia społecznego i fp. Czyli co gdybym zawarła taka umowę, co muszę w up pokazać by mnie zarejestrowali?

Należy przedstawić umowę-zlecenie oraz zaświadczenie o okresie zatrudnienia, wysokości wynagrodzenia i odprowadzanych składkach.
Przykładowa treść zaświadczenia:
Imię i nazwisko zleceniobiorcy, była zatrudniona na podstawie umowy-zlecenia w okresie i otrzymywała... - wysokość wynagrodzenia, od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy (jeśli składka była odprowadzana).
Podpis zleceniodawcy

Tyle, że zleceniodawca nie ma obowiązku wystawiania takiego zaświadczenia. Poza tym wszystkie dane, które miałyby być w nim zawarte (czas trwania zlecenia, wysokość wynagrodzenia oraz odprowadzanych od niego składek) znajdują się już w umowie oraz na rachunku do umowy.

Rovan napisał:
Tyle, że zleceniodawca nie ma obowiązku wystawiania takiego zaświadczenia. Poza tym wszystkie dane, które miałyby być w nim zawarte (czas trwania zlecenia, wysokość wynagrodzenia oraz odprowadzanych od niego składek) znajdują się już w umowie oraz na rachunku do umowy.
To klops... Wytejestruje się na miesiąc a potem już mnie nie zarejestruja? Nieciekawie. A powiedzcie mi czy mogę bez konsekwencji zrezygnować z tej pracy nic nie odpisywałam i po prostu powiedzieć że rezygnuję?

Ja tam nigdy nie miałem problemu z rejestracją w PUP na podstawie umowy zlecenia i rachunku do niej (dane na rachunku zawierają m.in. wyliczenie składek zus), no ale ostatni raz robiłem to ponad 5 lat temu - może teraz urzędy pracy mają większe wymagania?

Z Twojego pierwszego postu wynika, że żadnej umowy jeszcze nie zawarłaś, a jedynie masz taką możliwość, jeśli zatem do niczego się nie zobligowałaś (również ustnie), nie wiążą Cię żadne zobowiązania wobec potencjalnego zleceniodawcy.

No niby mam byc tam dziś o 15.Zawsze chyba mozna zadzwonić że rezygnuje... Trochę mnie to zdolowalo. A ten rachunek kto wystawia? I co jeśli go nie dostanę? Te całe umowy zlecenia to koszmar

Rachunek wystawia zleceniobiorca, tak więc nie możesz go nie dostać:)

Kontaktowałem się z moim PUP i faktycznie obecnie wymagane jest w/w zaświadczenie. Uzyskałem jednak informację, że akceptują również rachunki o ile zawierają one dane nt. wszystkich składek w tym składki na FP oraz o ile są podbite pieczątką imienna zleceniodawcy

Rovan napisał:
Rachunek wystawia zleceniobiorca, tak więc nie możesz go nie dostać:)

Kontaktowałem się z moim PUP i faktycznie obecnie wymagane jest w/w zaświadczenie. Uzyskałem jednak informację, że akceptują również rachunki o ile zawierają one dane nt. wszystkich składek w tym składki na FP oraz o ile są podbite pieczątką imienna zleceniodawcy
Mnie mówili że jakby to było 12 miesięcy i zasiłek to wtedy chcazaswiadczenie.pomocy...

Zapytaj się zleceniodawcy, czy jest gotów wystawić takie zaświadczenie, a najlepiej żeby zapis o obowiązku wystawienia zaświadczenia został zawarty w umowie.

Rovan napisał:
Zapytaj się zleceniodawcy, czy jest gotów wystawić takie zaświadczenie, a najlepiej żeby zapis o obowiązku wystawienia zaświadczenia został zawarty w umowie.
Jednak zrezygnowałam umowa miała być na chwilę a nie na 2 miesiące. Wypelnilam oświadczenie pesel itd i jeszcze raz zapytałam o warunki.i powiedziałam że rezygnuje pani podarła oświadczenie... I była zła. Zasadniczo chyba nic mi nie grozi umowy nie było i pracy nie podjęłam.

Rachunek wystawiany przez zleceniobiorcę nie zawiera kwoty składki na Fundusz Pracy.

To już nieaktualne nie podjęłam tej pracy. Opisałam powyżej jak to wyglądało. Chyba nic mi nie grozi? Poza niesmakiem w stosunku do mojej osoby?

koniczynka23 napisał:
To już nieaktualne nie podjęłam tej pracy. Opisałam powyżej jak to wyglądało. Chyba nic mi nie grozi? Poza niesmakiem w stosunku do mojej osoby?

Jak myślicie? Bo denerwuje się.

Rejestrując się ponownie przedstawiasz zawarte umowy. Zaświadczenie o zarobkach jest potrzebne jeśli ubiegasz się o zasiłek

izaw8 napisał:
Rejestrując się ponownie przedstawiasz zawarte umowy. Zaświadczenie o zarobkach jest potrzebne jeśli ubiegasz się o zasiłek

Wiem,ale ja zrezygnowałam dzisiaj z tej umowy. Więc chyba nic mi nie grozi? PrzeczytAj moje dalsze posty.

Zrezygnowałaś, Twoja sprawa. Za niepodpisanie umowy nic nie grozi:) Natomiast nie rozumiem Twojej fobii do umów zlecenia. Zawierając taką umowę, musisz sie wyrejestrować z UP, w momencie zakończenia umowy masz prawo zarejestrować się ponownie

izaw8 napisał:
Zrezygnowałaś, Twoja sprawa. Za niepodpisanie umowy nic nie grozi:) Natomiast nie rozumiem Twojej fobii do umów zlecenia. Zawierając taką umowę, musisz sie wyrejestrować z UP, w momencie zakończenia umowy masz prawo zarejestrować się ponownie

Wiesz bo wczoraj miałam te pracę rozpocząć. Byłam tam i wypełniłam oświadczenie do umowy zlecenia swoje dane itd. Po czym po przemyśleniu powiedziałam że rezygnuje. Pani to oświadczenie podarła i stwierdziła po co wysyłałam CV. I teraz tak kminie stracili jakby jeden dzień czy mogą rzadac odszkodowania ode mnie? Niby umowy zlecenia nie podpisałam ale czy wypełnione oświadczenie było jakaś deklaracja? Żeby potem nie wyszło że niby mam jakaś umowę...

Ostatnia edycja:
Powrót