Umowa zlecenia - L4 i zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku malutki200111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malutki200111

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, potrzebowałabym informacji odnośnie umowy zlecenia a L4 i zajęciem komorniczym.
Obecnie jestem na stażu z PUP do 07.09 , później pracodawca u którego odbywam staż chce dać mi umowę zlecenia, w dodatku jestem w ciąży i termin porodu mam na 5.11.2016. Umowa ma trwać do czasu porodu (podejrzewam, że kwestia umowy to ze względu na pup, bo pracodawca zobowiązał się do zatrudnienia mnie po stażu - dostanie jakąś kasę za to dodatkowo ). Nie wiem jak długo będę pracować i teraz kwestia tego, jeśli po stażu dostanę tą umowę, powiedzmy pod koniec miesiąca pójdę na l4 to jak to wygląda mając zajęcie komornicze? Przez pierwszy miesiąc L4 wypłaca pracodawca, później ZUS. Jeśli komornik odezwie się do pracodawcy w tym pierwszym miesiącu to jaką kwotę komornik może zabrać z wynagrodzenia (L4) ? Czy z racji tego, że to umowa zlecenia może zabrać wszystko? Czy w przypadku L4 jest "coś" chronione?
Będę bardzo wdzięczna za informację ponieważ niestety dług który na mnie ciąży to z racji poręczenia kiedyś komuś kredytu.

25% a przy zleceniu może 100%, jak zapobiegniesz i zrobisz jak należy do może zajmie 50%.
Egzekucja z rachunku bankowego to już inna sprawa.
Przy unikach nie masz co liczyć na wyrozumiałość.
Twoim obowiązkiem i w twoim interesie jest informowanie o zawartych umowach, czy do cywilnoprawnych czy o pracę itd.
Btw nie wiedziałem, że facet może być w ciąży

LLawyer napisał:

Jeśli aż tak bardzo jest istotne to w tym momencie, jestem żoną tego faceta ;)
Nie widziałam sensu zakładania nowego konta, które potem miało by tu "wisieć"

LLawyer napisał:
25% a przy zleceniu może 100%, jak zapobiegniesz i zrobisz jak należy do może zajmie 50%.

25% kiedy? Przy L4 gdy ma się umowę zlecenia? Jeśli zapobiegnę tzn poinformuję komornika o umowie?

Nic nie pisałem o L4 przy cywilnoprawnej.
25% jak zus zacznie przekazywać świadczenie w przypadku umowy o pracę.
Jak zapobiegniesz zajęcia 100% z tytułu umowy zlecenie ( cywilnoprawnej ), to zajmie 50%.

Kontaktować się z kancelarią komornika, odbierać korespondencję, wskazywać adr zamieszkania itd.
Informować o stażu, zleceniu, umowie o pracy, chorobowym czy innym zanim sam się dowie.
Przy zleceniu uprzedzić przed zawarciem, albo krótko po, żeby uniknąć zajęcia 100% wierzytelności. - od tego jest dzień przyjęć, żeby rozmawiać.

Powrót