L
Lukas883
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam
Chcialbym poruszyc tutaj jeden temat .
A konkretnie uzyskac odpowiedz na moj problem.
Wiec przejdzmy do szczegolow.
Wyjechalem do pracy do Niemiec za posrednictwem Agencji pracy tymczasowej. Umowa zlecenia okres min 6 tyg z mozliwoscia przedluzenia - praca nie jest ciagla tz moga zdarzac sie przerwy 1-3 miesieczne pomiedzy wyjazdami.
Pracujemy u niemieckiego pracodawcy noclegi i transport mamy oplacony przez nich .
Moj problem zaczyna sie dopiero gdy mowimy o ubezpieczeniu .
Papier swoje(umowa zlecenia) a zycie pokazuje co innego .
Moje pytania
1.jakie ubezpieczenie posiadam?
2. Czy moge isc bezplatnie do lekarza tzw. Rodzinnego w niemczech.
3.Czy polska firma posiada lub musi posiadac moja karte Efuz? I gdzie ona musi byc w firmie czy u mnie?
4.czy polska firma moze potracac mi z wyplaty pieniadze na dodatkowe ubezpieczenie w razie NNW.
5. Czy polska firma moze zwlekac z wyplata nawet 20 dni od zamkniecia miesiaca?
Pytan jest sporo moze nawet to nie wszystkie .
Chcialbym poruszyc ten temat bo coraz wiecej ludzi wyjezdza za granice aby pracowac a Agencje pracy klamia i robia co chca z pracownikami .
Z gory dzieki za odp.
Chcialbym poruszyc tutaj jeden temat .
A konkretnie uzyskac odpowiedz na moj problem.
Wiec przejdzmy do szczegolow.
Wyjechalem do pracy do Niemiec za posrednictwem Agencji pracy tymczasowej. Umowa zlecenia okres min 6 tyg z mozliwoscia przedluzenia - praca nie jest ciagla tz moga zdarzac sie przerwy 1-3 miesieczne pomiedzy wyjazdami.
Pracujemy u niemieckiego pracodawcy noclegi i transport mamy oplacony przez nich .
Moj problem zaczyna sie dopiero gdy mowimy o ubezpieczeniu .
Papier swoje(umowa zlecenia) a zycie pokazuje co innego .
Moje pytania
1.jakie ubezpieczenie posiadam?
2. Czy moge isc bezplatnie do lekarza tzw. Rodzinnego w niemczech.
3.Czy polska firma posiada lub musi posiadac moja karte Efuz? I gdzie ona musi byc w firmie czy u mnie?
4.czy polska firma moze potracac mi z wyplaty pieniadze na dodatkowe ubezpieczenie w razie NNW.
5. Czy polska firma moze zwlekac z wyplata nawet 20 dni od zamkniecia miesiaca?
Pytan jest sporo moze nawet to nie wszystkie .
Chcialbym poruszyc ten temat bo coraz wiecej ludzi wyjezdza za granice aby pracowac a Agencje pracy klamia i robia co chca z pracownikami .
Z gory dzieki za odp.