Umowa zlecenie a brak ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku martanaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martanaz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, zdaję sobie sprawę, że ten wątek poruszany był wiele razy, jednak nie znalazłam żadnego, który by pasował do mojej skomplikowanej sytuacji.
Jestem zatrudniona na umowę zlecenie na pół etatu, od niecałego miesiąca. Jest to sklep odzieżowy i warunkiem przyjęcia jest status ucznia. Teraz wiem, że powodem jest to, żeby pracodawca nie musiał płacić za ubezpieczenie zdrowotne pracowników, bo powinni mieć ubezpieczenie w szkole/uczelni. Jednak ja nie mam tego ubezpieczenia, ponieważ uczę się w liceum dla dorosłych i moja szkoła w tym roku po prostu zrezygnowała z tego. A w pracy przy podpisywaniu umowy powiedziano mi, że takiego ubezpieczenia nie mają. Szczerze mówiąc nie znam się na tym, dlatego chcę zapytać kogoś bardziej rozeznanego - co mam robić? W tej chwili jestem nieubezpieczona a MUSZĘ udać się do lekarza bardzo szybko. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Ag_Maz napisał:
Nie ma czegoś takiego.
Skoro nie jesteś uczniem, zleceniodawca musi odprowadzać za Ciebie składki.

Z czego?

nie ma czegoś takiego? jestem uczniem do 26 roku życia, szkoła zrezygnowała z ubezpieczenia zdrowotnego dla uczniów, dziś byłam u nich, zapytałam o ubezpieczenie to szanowna pani dyrektor powiedziała, że w tym roku nie ma już u nich ubezpieczenia. Być może to kompletnie nie ma sensu, a ona mnie zbyła, nie wiem ponieważ kompletnie się nie znam... W pracy powiedziano mi, że nie ma ubezpieczenia dla pracowników, bo pracownicy to uczniowie.

Nie ma umowy zlecenie na pół etatu. Etat dotyczy pracowników. Ty masz umowę cywilnoprawną. I jesteś zleceniobiorcą.
W szkole to co najwyżej mogłaś mieć ubezpieczenie NNW.
Powinnaś być zgłoszona u któregoś rodziców w zakładzie pracy. Dopiero jak nie ma takiej możliwości- ubezpiecza szkoła.

Ag_Maz napisał:
Nie ma umowy zlecenie na pół etatu. Etat dotyczy pracowników. Ty masz umowę cywilnoprawną. I jesteś zleceniobiorcą.
W szkole to co najwyżej mogłaś mieć ubezpieczenie NNW.
Powinnaś być zgłoszona u któregoś rodziców w zakładzie pracy. Dopiero jak nie ma takiej możliwości- ubezpiecza szkoła.

rozumiem, dziękuję bardzo za pomoc, pozdrawiam

Powrót