[UMOWA ZLECENIE] a chorobowe L4

• Autor wątku Autor wątku Nakago
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nakago

Praktyk w spoczynku
Odpowiedzi
1 154
Polecam jednak dział ubezpieczeń społecznych, a nie prawo cywilne...

Witam,

obecnie przebywam na zwolnieniu chorobowym L4. Na poczatku sierpnia miałem operację wyrostka robaczkowego. Otrzymałem zwolnienie do 4 września.
Jestem zatrudniony w zakładnie na zasadzie umowy-zlecenia. Mój pracodawca odprowadza ode mnie jedynie składki ZUS.
W firmie pracuję od 26 stycznia 2007r. Czy otrzymam jakiekolwiek chorobowe za miesiąc sierpnień?

Pozdrawiam i prosiłbym o odpowiedź na nurtujące mnie pytanie
xyzQD

Ups - dałem juz do działu prawo cywilne.
Czy Nakago możesz przenieśc mój temat do odpowiedniego działu?

Nie jestem Administratorem ani Moderatorem, więc nie mogę. Ale widzę, że już się ktoś tym zajął ;-).

OK, to teraz co do sedna sprawy: wszystko zależy od tego, czy z tytułu umowy zlecenia podlegasz dobrowolnemu ubezpieczeniu chorobowemu (nie obowiązkowemu zdrowotnemu, tylko dobrowolnemu chorobowemu - to są dwie zupełnie różne rzeczy), a jeśli tak, to od kiedy. Czy na rachunkach do zlecenia wykazujesz chorobowe, czy nie? No i czy zleceniodawca wykazuje to ubezpieczenie na Twoich raportach przekazywanych do ZUS i czy Cię do tego ubezpieczenia zgłosił? Odpowiedź w temacie rachunków powinieneś znać, w końcu sam je wypełniasz, a o raporty i zgłoszenie musisz zapytać zleceniodawcę lub ZUS.

Nie piszesz czy umowa zlecenie jest twoim jedynym dochodem (czy jeszcze um. o pracę i czy zleceniodawca to równiez pracodawca z tyt.um. o pracę),
Bez względu jednak na powyższe jezeli z wynagrodzenia potrącana była składka chorobowa 2.45%, którą ubezpieczony pokrywa w całości w wynagrodzenia sam, a która wchodzi w tzw. składki ZUS - to zasiłek chorobowy Tobie przysługuje. Najprościej zobaczyć to na składanym przez Ciebie rachunku (najczęściej na drukach, szablonasz) czy potracona została składka chorobowa, a ponadto powinnaś otrzymywać od zleceniodawcy czy pracodawcy wypełniony druk ZUS RMUA(Raport miesieczny dla osoby ubezpieczonej), która wypelnia zleceniodawca(pracodawca),czyli informację w której zawarte powinny być wszystkie potrącenia na ZUS jakie dokonał płatnik(zleceniodawca/pracodawca) w rozbciu na ubezp.: emerytelne, rentowe, chorobowe, wypadkowe i zdrowotne. Jeżeli w rybryce dotyczacej ubezpieczenia chorobowego bedzie widniała jakaś kwota to powinnas wystąpić o zasiłek chorobowy w określonym terminie, a gdy spóznisz się odliczane będa kolejne dni .
Osyłam Cię na stronę
http://e-inspektorat.zus.pl/strony.asp? ... strony=202
Szybkiego powrotu do zdrowia.

Mój pracodawca nie odprowadza ode mnie składki chorobowej 2.45% (jedynie składke ZUS) i nic poza tym..
Czyli mam rozumiec, ze cały sierpnień "straciłem" po prostu?
Nie będę miał nic a nic grosza? Uehh...
No to sytuacja zapowiada się nie ciekawie..
Chciałem wrócić wczesneij do pracy (czuję się wystarczająco dobrze, ale neistety usyskałem negatywna decyzję szefa..) TRUDNO.. Mm

A dziekuje, juz czuję się na prawdę dobrze :)

xyzQD napisał:
Mój pracodawca nie odprowadza ode mnie składki chorobowej 2.45% (jedynie składke ZUS) i nic poza tym..
Składka chorobowa też jest 'składką ZUS'... :roll:

Powrót