umowa zlecenie, a ciąża,url wychowawczy

• Autor wątku Autor wątku aniatom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniatom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam!!!chcialabym sie dowiedziec, jak jest z umowa zlecenie, jesli zaszłabym w ciąże. Moja sytuacja wyglada nastepujaco: pracuje poltora roku na umowe zlecenie.Stanowiska nie mam wpisanego wcale, moje zlecenie to " dorazna pomoc w firmie". Kwota jaka zarabiam, na papierze wynosi 300, czasami 400 zł, w rzeczywistości jest troszeczke więcej. Zamierzam zajść w ciąże. Czy w obecnej sytaucji, bede mogła liczyć na jakieś swiadczenia??tzn urlop macierzyński, wychowaczy??czy pracodawca może mnie zwolnić w każdej chwili z pracy??dodam, ze co mięsiąc odprowadzone są składki, i tak np.zdrowotne-31zl, wypadkowe 7zł,chorobowe 0 zł. co w takiej sytaucji, jesli bede musiała isc na zwolnienie lekarskie??czy pracodawca lub zus ma obowiazek placic mi pensje miesieczna??prosze o pomoc

sprawdzilam, jednak mam odprowadzane skladdki na ubezpieczenie, emerytalne-39 zl, rentowe 26, chorobowe 9, zdrowotne 25 i 3025.W takiej sytuacji czy cokolwiek mi przysługuje?

umowa zlecenie nie podlega pod prawo pracy tylko kodeks cywilny.... jednym slowem ty nie pracujesz tylko jesteś zleceniobiorcą świadczącą uslugi...

Zasiłek macierzyński na pewno - o ile w dniu urodzenia dziecka nadal będziesz zleceniobiorcą. Urlop wychowawczy - nie, bo nie jesteś pracownikiem.

ok, rozumiem.jesli pojde w czasie ciązy na zwolnienie lekarskie,wowczas pracodawca-zleceniodawca moze mnie zwolnic...skoro przysługiwać mi bedzie zasilek macierzynki, to w jakim okresie, tzn ile miesiecy bedzie mi wyplacany??

gdybym znalazła pracę, na okres np. 3 mięsięcy (umowa na czas okreslony), i podpisując umowe, bylabym juz w ciązy, to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic??mimo tak krotkiego okresu zatrudnienia??

[cytat="aniatom"]ok, rozumiem.jesli pojde w czasie ciązy na zwolnienie lekarskie,wowczas pracodawca-zleceniodawca moze mnie zwolnic...[/cytat]
Umowa zlecenia może być rozwiązana w każdym momencie, choć wiele zależy od tego, co przewiduje treść umowy, jaką masz ze zleceniobiorcą spisaną.

[cytat="aniatom"]skoro przysługiwać mi bedzie zasilek macierzynki, to w jakim okresie, tzn ile miesiecy bedzie mi wyplacany?? [/cytat]
O ile się orientuję: 18 tygodni, jeśli to jest Twoje pierwsze dziecko.

[cytat="aniatom"]gdybym znalazła pracę, na okres np. 3 mięsięcy (umowa na czas okreslony), i podpisując umowe, bylabym juz w ciązy, to czy pracodawca ma prawo mnie zwolnic??mimo tak krotkiego okresu zatrudnienia??[/cytat]
Zwolnic by nie mógł, ale prawie na pewno taką umowę zakwestionowałby ZUS, jako zawartą pozornie w celu wyłudzenia świadczeń.

ok, jestem w ciaży, pracuje na umowe zlecenie, ide na zwolnienie lekarskie-co wowczas ma prawo pracodawca-zleceniodawca??jeskli nie zwolni mnie, czy przysługuje mi wynagrodzenie przez 30 dni??czy po 30 dniach zus bedzie mi placil??jak jest w takiej sytuacji??

Przy umowie zlecenia nie ma wynagrodzenia za pierwsze 33 dni choroby, tylko od razu zasiłek chorobowy wypłaca ZUS.

Czy zleceniodawca może cię zwolnić w czasie choroby? Moim zdaniem: tak, ale nie jestem specjalistką od prawa cywilnego, więc może się mylę.

Choroba nie chroni przed wypowiedzeniem umowy zlecenia, ciąża też nie.
Należy także pamiętać, że prawo do zasiłku chorobowego zleceniobiorca nabywa po 180 dniach opłacania składek dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego..

po 33 dniach zasilek chorobowy od zus- jaka jest stawka tego zasilku, czy kwota zalezy od czegos??

Czy ja niewyraźnie napisałam? Nie ma żadnych 33 dni przy umowie zlecenia, ZUS zasiłek płaci od razu, o ile ubezpieczenie chorobowe trwało przynajmniej 180 dni (jak uzupełnił Pan Janusz). Podstawą zasiłku jest średnie wynagrodzenie z 12 miesięcy minus składki na FUS finansowane przez ubezpieczonego.

Powrót