Umowa zlecenie a dodatkowe zadania ujęte w Instrukcjach Bezpieczeństwa i PPOŻ

• Autor wątku Autor wątku Kalkstein
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kalkstein

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam, mam pytanie dotyczące dodatkowych zadań w ramach umowy zlecenie a instrukcji PPOŻ czy Ochrony.
Dorabiam sobie na umowie zlecenie jako pracownik ochrony obiektu biurowego, pracuje kilka dób w miesiącu, w owej umowie określony jest zakres moich obowiązków, które wykonuję rzetelnie, między innymi chodzi o zakaz wpuszczania osób niepowołanych itd itd.
Zostały wszystkim zleceniobiorcom przedstawione Instrukcję PPOŻ I tzw Instrukcję Ochrony, również aneksy które rzekomo mamy podpisać na których widnieje że zapoznałem się i ZOBOWIĄZUJE się przestrzegać. Jeszcze nikt tego nie podpisał.
Umowa zlecenie mówi żeby zadania wykonywać dla zleceniobiorcy zgodnie z zasadami panującymi na obiekcie.
W owych instrukcjach widać jednak sporo rozszerzony zakres obowiązków poza tym co widnieje w umowie zlecenie, między innymi kierowanie ewakuacją, dokładnie wypisane zadania krok po kroku co mamy robić w razie ewakuacji, w instrukcji ochrony natomiast wypisane są też szeregi innych obowiązków niż te ujęte w umowie zlecenie.

Moje pytanie brzmi następująco, czy muszę te wszystkie rzeczy robić?
Zleceniodawcy twierdzą że to po prostu instrukcje związane z bezpieczeństwem a ja twierdzę że to jest spore poszerzenie mojego zakresu obowiązków nawet jeśli chodzi o poprawę bezpieczeństwa.
Znając życie, Ci którzy nie podpiszą zostaną zwolnieni ale czy w takim przypadku nie jest to podstawa do postawienia zleceniobiorcy przed sądem w celu udowodnienia mu że istnieje stosunek pracy skoro ten da mi ultimatum albo wykonuje dodatkowe obowiązki pod czyimś kierownictwem za darmo albo wypad?.
Proszę o opinię i jakąś pomoc w tej sprawie.

Przykładowo w instrukcji PPOż widnieje:

Dodatkowe zadania pracowników ochrony
W czasie dokonywania obchodów nadzorowanych pomieszczeń
zwracać uwagę na wszelkie zjawiska mające
znamiona pożaru:
- czy wszystkie niebezpieczne instalacje i urządzenia elektryczne i mechaniczne zostały wyłączone
i odpowiednio zabezpieczone (wentylatory, oświetlenie, itp.),
- czy nie pozostawiono w budynku lub na terenie przyległym otwartego ognia, włączonych urządzeń itp.,
- czy właściwie zabezpieczono obiekt przed wejściem niepowołanych osób.
W czasie działań ratowniczych lub przy prowadzeniu ewakuacji oprócz zadań określonych w Instrukcji do zadań
pracowników ochrony należy:
- kierowanie akcją ewakuacyjną i ratowniczą do czasu przybycia straży pożarnej
- zabezpieczanie miejsca pożaru przed dostępem osób postronnych,
- zabezpieczenie obiektu w czasie akcji ratowniczej przed kradzieżami,
- otwieranie drzwi e wakuacyjnych i kierowanie osób do drzwi ewakuacyjnych,
- wskazanie przybyłym na miejsce zdarzenia jednostkom straży pożarnej punktów czerpania wody,
- pomoc przy ustawianiu przybyłych na miejsce pojazdów służb ratowniczych,
- wstrzymanie przejazdu pojazdów (poza ratowniczymi), które mogłyby utrudnić dojazd do budynku.

A gdzieś na końcu:

OŚWIADCZENIE
Oświadczam, że zostałem(am) zapoznany(a) z przepisami z zakresu ochrony przeciwpożarowej, obowiązującymi na terenie obiektu, a w szczególności znane mi są zasady i sposoby związane z:
1. Zagrożeniem pożarowym występującym na terenie obiektu,
2. Eliminacją zagrożenia pożarowego,
3. Przepisami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej i odpowiedzialności z tytułu ich nieprzestrzegania,
4. Zasadami postępowania w przypadku pożaru,
5. Zasadami obsługi sprzętu i urządzeń gaśniczych,
6. Warunkami prowadzenia ewakuacji osób i mienia.
Ponadto ustalenia Instrukcji Bezpieczeństwa Pożarowego przyjmuję do wiadomości i zobowiązuję się do ich przestrzegania.

Z podpisami.

Zdaje sobie sprawę że takie rzeczy są istotne i ważne by zapewnić każdemu bezpieczeństwo, nie chciałbym jednak żeby pod pretekstem zapewnienie bezpieczeństwa ktoś próbował mi wcisnąć multum dodatkowych zobowiązań i obowiązków całkowicie za darmo pod groźbą utraty posady.

Powrót