umowa zlecenie a komornik

• Autor wątku Autor wątku aslanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aslanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam
Jestem na emeryturze i komornik zabiera czesc emerytura za długi.Chciałabym podjąć prace na umowe zlecenie i mam pytanie skąd komornik dowie sie ze pracuje,zakład pracy go nie poinformuje czy zrobi to ZUS?Czy ZUS ma obowiązek informowac komornika?

dowie sie i zajmie calosc kasy ze zlecenia.

Zus sam nie poinformuje komornika. Komornik bedzie musial wyslac pismo do zus z zapytaniem. Jezeli tego nie zrobi to ci nie zabierze

dzieki za odpowiedz
z tego wynika ze jak nikt komornikowi nie doniesie to nie bedzie wiedział

Ale jak się dowie, to możesz narazić się na odpowiedzialność za ukrywanie majątku

To raz, dwa że zapłaci za każdą odp z urzędu 30-40zł i nigdy nie będzie mogła liczyć na jakiekolwiek ograniczenie zajęcia.

Tu nie chodzi o donos , na wniosek wierzyciela komornik będzie poszukiwał majątku dłużnika .

Czy komornik wysyła pismo do ZUS z zapytaniem o dodatkowa prace

Na wniosek wierzyciela , tak.
Nie z zapytaniem o dodatkowe prace , tylko w poszukiwaniu majątku.

Nieprawda.
Znów tworzysz własne teorie niemające nic wspólnego z rzeczywistością.

LLawyer napisał:
Nieprawda.
Znów tworzysz własne teorie niemające nic wspólnego z rzeczywistością.

Więc na czyj wniosek komornik poszukuje majątku dłużnika , księdza ?

A czy bez zlecenia poszukiwanie majątku nie można wystosować zapytania do ZUS ?

LLawyer napisał:
A czy bez zlecenia poszukiwanie majątku nie można wystosować zapytania do ZUS ?

a w jakim celu , jeśli mogę zapytać ?
Z tego co się orientuje, to wierzyciel wskazuje we wniosku sposoby egzekucji.
Komornik bez zlecenia poszukiwania majątku przez wierzyciela , nie będzie rozsyłał pism po różnych instytucjach , bo tak mu się podoba ,on działa na zlecenie wierzyciela .

Heugens13 napisał:
Ale jak się dowie, to możesz narazić się na odpowiedzialność za ukrywanie majątku
Jakieś orzecznictwo w tym zakresie, iż jest to ukrywanie majątku? Ukrywanie majątku to wg powszechnej definicji uczynienie go niedostępnym dla organu egzekucyjnego.
damian xxx napisał:
Z tego co się orientuje, to wierzyciel wskazuje we wniosku sposoby egzekucji.
Komornik bez zlecenia poszukiwania majątku przez wierzyciela , nie będzie rozsyłał pism po różnych instytucjach , bo tak mu się podoba ,on działa na zlecenie wierzyciela .
Jest wskazany sposób egzekucji np. m. in. wynagrodzenie - i komornik wyśle zapytanie do ZUS

damian xxx nie pierwszy raz i jak ostatnio wyjątkowo często źle się orientujesz i źle tobie wiadomo.
Nie wiem skąd ty bierzesz te swoje teorie.

nie bardzo rozumie jedni pisza ze komornik wysle zapytanie do zusu inni ze nie,Jestem na emeryturze od roku i do tej pory nie pracowalam--czyli co nagle komornik przypomni sobie o mnie i zapyta zus a do tej pory tego nie robił???Czy moze co jakis czas jednak pyta ZUS tak na wszelki wypadek.znam ludzi ktorzy normalnie pracuje i dorabiaja na umowe zlecenie kilka lat i komornik zabiera im pieniadze tylko z stałej pracy.

LLawyer napisał:
damian xxx nie pierwszy raz i jak ostatnio wyjątkowo często źle się orientujesz i źle tobie wiadomo.
Nie wiem skąd ty bierzesz te swoje teorie.

Więc proszę mi wytłumaczyć , dlaczego komornik miałby działać (szukać majątku dłużnika) bez zlecenia wierzyciela . To wierzyciel wskazuje sposoby egzekucji , gdy jest brak jakichkolwiek informacji na temat dłużnika , to wierzyciel zleca poszukiwanie majątku dłużnika .
Z praktyki wiem że nie wychodzi im to za dobrze , dlatego nowe zmiany nie wróżą im dobrze , a nawet śmiem twierdzić że niektóre kancelarie zbankrutują.
Jeśli chodzi o pytanie , to jeśli wierzyciel nie zleci , to komornik nie wyśle zapytania.
Tak jak piszą niektórzy , można dorabiać latami , a komornik nie zajmie .

Ostatnia edycja:
aslanka napisał:
nie bardzo rozumie jedni pisza ze komornik wysle zapytanie do zusu inni ze nie,Jestem na emeryturze od roku i do tej pory nie pracowalam--czyli co nagle komornik przypomni sobie o mnie i zapyta zus a do tej pory tego nie robił???Czy moze co jakis czas jednak pyta ZUS tak na wszelki wypadek.znam ludzi ktorzy normalnie pracuje i dorabiaja na umowe zlecenie kilka lat i komornik zabiera im pieniadze tylko z stałej pracy.

Jedni piszą tak, inni siak, bo nikt nie przewidzi jaki będzie wynik działania niezgodnie z prawem. Może ci się uda, może nie. To jakby doradzać, czy kradzież się uda. Może się uda, a może sprzedawca cię przyłapie. Wiesz doskonale, że masz informować komornika o nowym zatrudnieniu. To już twoja sprawa, czy chcesz ryzykować, bo innym się udało.

Jak z emerytury wpływają marne pieniądze, które będą jeszcze przez lata zaspokajać wierzyciela, to nic nie stoi na drodze, żeby wniósł o zapytanie do ZUS. Zależy jaki wierzyciel, niektórzy regularnie ponawiają zapytania, inni odpuszczają. Jak na saldzie zaliczek wierzyciela są jeszcze jakieś środki, a na wniosku o wszczęcie egzekucji określone, żeby poszukiwać wynagrodzenia, to komornik może sobie wysłać zapytanie i nie musi pytać o zgodę za każdym razem, skoro wierzyciel już się określił na początku i wpłacił zaliczkę. Wszystko zależy od sytuacji.

Powrót