Umowa zlecenie, a L4...

• Autor wątku Autor wątku Aneta8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneta8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam :)
Mam pytanie odnośnie zwolnienia L4 przy umowie zlecenie-pracuję na ten rodzaj umowy, a źle się czuję i nie dam rady pójść do pracy. Czy w takim momencie potrzebuję zwolnienie L4 czy jak to się ma w takim przypadku?
Czy zleceniodawca będzie wymagał L4 czy jakiegoś zaświadczenia od lekarza?
Czy może w takim przypadku nie muszę niczego mu okazywać?:what:
Teraz jeśli chodzi o L4 to dostaje się je chyba na minimum 7 dni, a ja nie potrzebuję, aż tylu dni wolnego, bo jest weekend więc się podleczę i może ze dwa dni wolnego od pracy, więc teraz nie wiem co począć w takiej sytacji...:rolleyes: Bardzo proszę o szybką odpowiedź, ponieważ nie wiem co robić w tej sytuacji... Czy iść do lekarza czy nie muszę ponieważ nie mam obowiązku przedstawienia dokumentu o chorobie???....
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :winko:

Witam
jeśli ma Pani opłacane pełne ubezpieczenie społeczne, zwolnienie lekarskie jest potrzebne do usprawiedliwionej nieobecności w pracy i prawa do chorobowego, natomiast jeśli nie podlega Pani takiemu ubezpieczeniu, zwolnienie będzie służyło, jako usprawiedliwienie nieobecności.
Co do zwolnienia na min. 7dni - "a to ci nowość:)":):) - pierwszo słyszę tzn. czytam.

Właśnie wczoraj dostałam do wglądu swój raport o wynagrodzeniu i były tam pobierane wszystkie składki ale teraz nie pamiętam jakie dokladnie :o
Ale tak czy siak potrzebuję jakieś zaświadczenie?
A co do zwolnienia na te 7 dni min to tak mi sie tylko wydawało-nie wiedziała tgeo na pewno, ale dziękuję za uświadomienie ;)

Powrót