umowa zlecenie a pit

• Autor wątku Autor wątku mariolcia12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariolcia12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Nie znalazłam odpowiedzi na moj problem wiec pisze nowy temat...

a mianowicie...

Od 5 miesiecy pracuje na umowe zlecenie. Mam podana stawke w netto. Jestem ubezpieczona u rodziców wiec pracodawca nie musi mnie ubezpieczyc w ZUSie. ale czy musi do US to zglosic? czy dostane PIT za 2012 rok? a jesli nie dostane PITu to gdzie i jak moge sie o niego starac? Nie ukrywam ze mi zalezy na zwrocie Kasy jaką dostane bo bym studia oplacila. z góry dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam M.

mariolcia12345 napisał:
czy dostane PIT za 2012 rok?
Powinnaś dostać, o ile nie został pobrany podatek ryczałtowy (umowa <200 zł miesięcznie).

parasoll.ka napisał:
??? Co oznacza u rodziców?

Mam 22 lata i studiuje i jestem ubezpieczona u mamy w zakladzie pracy.

Brali wszystkie moje dane i nip tez wiec powinnam dostac? a jesli nie dostane to co moge z tym problemem zrobic?

Zleceniodawca nie zgłasza Pani do ZUS nie dlatego, że jest Pani ubezpieczona "u rodziców" tylko dlatego iż jest Pani studentką i nie ukończyła Pani 26 lat.

NIP-u juz nie ma, posługuje się Pani peselem. NIP-em posługuja się przedsiębiorcy.

parasoll.ka napisał:
Zleceniodawca nie zgłasza Pani do ZUS nie dlatego, że jest Pani ubezpieczona "u rodziców" tylko dlatego iż jest Pani studentką i nie ukończyła Pani 26 lat.
.

wiec skoro nie jestem zgloszona do ZUS to nie dostane PITu za 2012 z umowy zlecenia? :confused:

A co ma ZUS do tego? Podatek dochodowy jest odprowadzany do urzędu skarbowego.

Powrót