Umowa zlecenie a ubezpieczenie studenta

• Autor wątku Autor wątku mcjack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcjack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,
Jestem studentem dziennych studiów I stopnia. 30 marca 2009 mam obronę pracy inżynierskiej. Czyli z tego co mi Pani w dziekanacie powiedziala. Ubezpieczony jestem poprzez mame i z tego co pamietam dostałem zaświadczenie na uczelni iż jestem studentem do 31 marca 2009, takze mama to złożyła w ZUS i w ksiażeczce wpisano jej ze do tego dnia jestem ubezpieczony.
Pracuje obecnie na umowie dzieło-zlecenie.
I teraz pytanie co zrobić po 30 marca 2009 kiedy strace status studenta czyli zarazem ubezpieczenia?
Pracodawca proponuje 2 rozwiazania:
- umowa o prace
- umowa zlecenie
Jednak umowa o prace jest malo korzystna póki mało zarabiam. Z 2 tyś, ktore zarobie netto bym otrzymywał 1250 zł. Jednak ubezpieczenie oraz składke emerytalną bym miał. Jednak do konca nie wiem czy wziasc tę umowę szczegolnie ze planuje podjac studia 2 stopnia od wrzesnia. Teraz zostałem z powodu trudnej sytuacji zmuszony do ukonczenia studiow i pojscia do pracy.
Umowa zlecenie- Od 2000 tys. brutto potracane bym miał 19% * (50% z 2000zł.- 50 % gdyz jako programista wykonuję pracę twórczą) - 1810 zł. I od tej kwoty 100 zł. na ubezpieczenie do ZUS. I teraz moje pytanie czy te 100 zł. to nie jestem jakiś blef? Bo pracodawca mówi ze to jest pełne ubezpieczenie, czyli jak zachoruje, zlamie noge czy cokolwiek mi sie stanie moge iść do szpitala. Ale z drugiej strony ojciec twierdzi ze mnie chca wykorzystac i jak coś mi sie stanie to płace z własnej kieszeni. Wiec teraz moje pytanie kto ma racje? Pozatym czy te 100 zł to nie za mało? Bo dlaczego przy umowie o prace ta składka jest o wiele wyzsza? Prosze o porade, bo zaczalem sie bać tego co będzie od kwietnia....
Z góry dziekuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.

RE: Umowa zlecenie

Spróbuję wyjaśnić.
Obowiązkiem ubezpieczeń społecznych i zdrowotnego z umowy zlecenia nie są objęci studenci, którzy nie ukończyli 26 lat. Wobec tego za studenta zleceniobiorcę nie należy opłacać składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne. Tym samym z tego tytułu student nie ma bezpłatnej opieki lekarskiej. Korzysta z bezpłatnej opieki lekarskiej z ubezpieczenia zdrowotnego rodziców.
Natomiast w tym przypadku nie będzie Pan już studentem i z tytułu zawarcia umowy zlecenia będzie Pan podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i zdrowotnemu, do ubezpieczenia chorobowego może Pan zgłosić się dobrowolnie.
Inaczej wygląda sprawa z umową o dzieło, a chyba o taką tu będzie chodziło, gdyż jako programista będzie Pan "tworzył dzieła".
Otóż od umów o dzieło nie odprowadza się żadnych składek, tym samym wykonujący umowę o dzieło nie ma z tego tytułu prawa do bezpłatnej opieki lekarskiej. Przy umowie o dzieło od kwoty 2000 zł zapłaci Pan jedynie 180 zł podatku i nic więcej. W razie choroby płaci Pan za wszystko sam.
Skąd Pański zleceniodawca "wytrzasnął" składkę w wysokości 100 zł. to jego "słodka tajemnica". :)

Proszę też poczytać:
http://www.zus.pl/files/k060322.pdf

Na początku chciałem podziękować za odpowiedz.
Jednak jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi, gdyż chyba źle się zrozumieliśmy.
Od 1 kwietnia dostane umowę zlecenie, nie o dzieło- tylko ZLECENIE. Obecnie mam umowe dzieło-zlecenie.
Napisał mi Pan:
"
Natomiast w tym przypadku nie będzie Pan już studentem i z tytułu zawarcia umowy zlecenia będzie Pan podlegał obowiązkowemu ubezpieczeniu emerytalnemu, rentowemu i zdrowotnemu, do ubezpieczenia chorobowego może Pan zgłosić się dobrowolnie.
"
Jaka jest różnica pomiędzy ubezpieczeniem zdrowotnym a chorobowym? Jak ew. się zgłosić do chorobowego i ile to kosztuje.
W PDFie znalazłem potwierdzenie Pańskich słów:
"
"
Tylko nie widze różnicy w ubezpieczeniu zdrowotnym a chorbowym.
Pozatym z kad pobierana jest ta kwota, jak patrze na wyplaty kolegow, to to wyglada tak:
2000 zł. brutto, potem 18% mniej za podatek czyli 1820, i nastepnie stała kwota 100 zł. za ubezpieczenie. 100 zł. mniej bez znaczenia czy kwota brutto to 2 tysiace czy 5 tys. Wszyscy maja 100zł. Zadnych rentowych, emerytalnych składek nie ma.... jak to wyglada?
Pozdrawiam

mcjack napisał:
Obecnie mam umowe dzieło-zlecenie
Nie ma czegoś takiego. Albo umowa o dzieło, albo umowa zlecenie.
mcjack napisał:
Jaka jest różnica pomiędzy ubezpieczeniem zdrowotnym a chorobowym?
Ubezpieczenie zdrowotne zapewnia bezpłatną opiekę lekarską.
Ubezpieczenie chorobowe zapewnia wypłacanie świadczeń w razie choroby.

Pana koledzy to zapewne studenci do 26 roku życia. Jeśli są zatrudnieni na umowę zlecenie, to nie są od nich pobierane żadne składki ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego.
Te 100 zł to pewnie jakieś ubezpieczenie grupowe na wypadek śmierci lub kalectwa.
Nie ma to nic wspólnego z ubezpieczeniami społecznymi ani ze zdrowotnymi.
mcjack napisał:
Jak ew. się zgłosić do chorobowego i ile to kosztuje.
Do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego można przystąpić podczas zgłaszania do ubezpieczeń, które będzie sporządzał zleceniodawca. Wysokość składki to 2,45% podstawy. Podstawa to ustalona kwota brutto wynagrodzenia za zlecenie.

Dodam jeszcze, że w Pana przypadku, po utracie statusu studenta wolałbym umowę o pracę. Obciążenie składkami takie samo, podatek porównywalny. Dochodzą uprawnienia pracownicze (urlop wypoczynkowy itp).

Ostatnia edycja:

Janusz M. napisał:
Ubezpieczenie zdrowotne zapewnia bezpłatną opiekę lekarską.
Ubezpieczenie chorobowe zapewnia wypłacanie świadczeń w razie choroby.
Czyli rozumiem że przy podpisaniu umowy zlecenie i potrąceniu 18% (czyli otrzymaniu 1820 zł. z 2000 zł.) będę miał zapewnione ubezpieczenie zdrowotne? Czyli w przypadku choroby bede mogl isc do lekarza, w przypadku czegoś gorszego do szpitala, będę miał dostęp do refundowanych leków, tak? Jedyne co strace nie mając ubezpieczenia chorobowego to to ze nie będę otrzymywał pensji podczas choroby.
Janusz M. napisał:
Pana koledzy to zapewne studenci do 26 roku życia.
Nie- Ci od których pobierane jest te 100 zł. nie są już studentami. Pracuje w firmie która głównie zatrudnia ludzi przed 30 rokiem zycia. I w 80% przypadków to umowy zlecenia. Z tymze od studentow pobierane jest tylko 18%, natomiast od tych po studiach dodatkowo jeszcze 100 zł.
Nie jestem ku umowie o prace gdyż od pazdziernika zamierzam ponownie studiować, pozatym z tego co mi szef przedstawiał, to przy umowie o prace bym dostał 1250 zł. z 2000 brutto.

Pozdrawiam

Nie mam siły dłużej tłumaczyć. Naprawdę nie rozumie Pan tego co pisałem?

Przejrzałem poprzednie Pana posty. Pan po prostu "zawraca głowę". Czy to taka choroba?

Ostatnia edycja:

Dobrze, i tak dziekuje za wczesniejsze wypowiedzi.
Tylko drazylem to dalej bo pisze Pan ze radzi Pan umowe o prace gdyz finansowo wychodzi sie tak samo a ma sie dodatkowe swiadczenia takie jak urlopy.
A jednak nie, bo tak jak pisze od 2000 zł. brutto przy umowie o prace mam 1250 zl.
Natomiast przy umowie zlecenie:
180 zł podatek
100 zł- ta kwota o ktorej nie wiemy co to jest
2.45% za ubezpieczenie chorbowe = 49 zł.
Czyli kwota netto to: 2000 - 180 - 100 - 49 = 1671 zł.
Takze przy 2000 zł. brutto roznica jest 421 zł.......

mcjack napisał:
Natomiast przy umowie zlecenie:
180 zł podatek
100 zł- ta kwota o ktorej nie wiemy co to jest
2.45% za ubezpieczenie chorbowe = 49 zł.
Czyli kwota netto to: 2000 - 180 - 100 - 49 = 1671 zł.
Takze przy 2000 zł. brutto roznica jest 421 zł.......
Nie chcę Pana obrażać, ale bzdury Pan wypisuje Panie Prawie Inżynierze. Nic Pan nie rozumie z tego co się tłumaczy.

Powrót