Umowa zlecenie a ubezpieczenie

• Autor wątku Autor wątku grygo2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grygo2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Prosze o pomoc.

Pracujemy na umowę-zlecenie (zarabiam powyżej średniej krajowej jeśli to ma jakieś znaczenie) a moja partnerka jest bezrobotna i pobiera rente rodzinną po zmarłym ojcu.Musimy ubezpieczyć nasze 7-miesięczne dziecko i mamy z tym problem gdyz na bezrobociu mojej dziewczynie powiedzieli że nie mogą ubezpieczyć dziecka bo pobiera rentę i to sprawa ZUS'u. W ZUS'ie powiedziano nam że nie robią takich rzeczy. Wróciliśmy na bezrobocie i tym razem powiedziano nam że mozna objąć ubezpieczeniem zdrowotnym dziecko przy umowie-zleceniu. A w pracy znów szefowa zaprzeczyła temu mówiąc że skoro nie płacą mi ZUS'u to nie należy mi sie żadne ubezpieczenie ani mnie ani dla dziecka. Słyszałem również że mogą go zgłosić dziadkowie a to wyjście jest w tej chwili niemożliwe.

Co zrobić w takiej sytuacji i kto ma rację. Co i gdzie mam złożyć i czy mogę uzyskać ubezpieczenie również za siebie i tak jak każdy obywatel nie płacić za zwykłe wizyty u lekarza.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Grzegorz

Proszę wypełnic i złoszyć w ZUS druk ZUS RP13 dot. zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego członków rodziny rencisty.

Podejście ZUS'u jest powalające... Jeżeli będzie ZUS z tym nadal robił problemy to proponuję nie wychodzić stamtąd póki nie przyjmą zgłoszenia, a o problemach poinformować oddział NFZ.

Powrót