umowa zlecenie brak wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku goldeverest1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goldeverest1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo proszę o poradę.

Pracuję w jednej z firm kurierskich na umowę zlecenie w której zajmuję się tylko doręczaniem przesyłek do klientów.Strony umowy zgodnie ustaliły że przysługuje wynagrodzenie za każdą doręczoną paczkę. W rozliczeniu za miesiąc lipiec okazało się że firma wprowadziła możliwość anulowania wynagrodzenia za doręczoną paczkę np.w sytuacji kiedy dwa razy podjadę pod jeden adres, lub w sytuacji kiedy mając paczki pod jeden adres wpiszę na każdej paczce inne nazwisko.W umowie nie ma żadnego zapisu z którego jasno wynikałoby że wynagrodzenie za doręczoną paczkę może zostać anulowane.Nie otrzymałem też aneksu do umowy który jasno określałby kiedy wynagrodzenie może zostać anulowane.Nie podpisałem rachunku do umowy za miesiąc lipiec oraz złożyłem reklamacje w firmie jednak do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi oraz wynagrodzenia. Wynagrodzenie za miesiąc lipiec powinno zostać wypłacone 15 sierpnia jednak do dnia dzisiejszego nie otrzymałem przelewu.

Czy firma ma prawo zmieniać warunki wynagrodzenia bez informowania o tym fakcie pracownika? Czy firma może stosować ,,kary" w postaci anulowania wynagrodzenia za doręczoną paczkę bez wystawienia aneksu do umowy? Bez poinformowania o tym fakcie pracownika?

Chciałabym wysłać firmie wezwanie do zapłaty jednak zastanawiam się jakiej kwoty mogę rządać od firmy w wezwaniu, czy mogę wpisać kwotę która wynika z liczby skutecznie doręczonych paczek ( bo na takiej podstawie w poprzednich latach oraz miesiącach było wypłacane wynagrodzenie)? Czy aby rządać kwoty która wynika z liczby doręczonych paczek dobrze by było mieć opinie prawnika z której jasno wynikałoby czy firma w trakcie trwania umowy może bez poinformowania zmieniać sposób naliczania wynagrodzenia?

Czy mogę ubiegać się o odsetki od zaległego wynagrodzenia od dnia ustalonego w umowie przelewu wynagrodzenia czyli do 15dnia następnego miesiąca czyli od 15 sierpnia do dnia zapłaty?

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i porady.

Powrót