Umowa zlecenie brak zapłaty, proszę o rade

• Autor wątku Autor wątku radek k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam nastepujacy problem:wykonywałem serwis regałowy (wykładanie towaru ) firmy XXXX na terenie jednego z wrocławskich marketów.
Miałem podpisana umowe z agencja pracy Interkadra na podstawie której wynagrodzenie było wypłacane do 25 kolejnego miesiaca, na podstawie danych z firmy XXXX o wielkosci przelewu i dla kogo.
25 listopada 2011 powienienm dostać wynagrodzenie za październik, po wielu dniach prób kontaktowania sie z agencja pracy uzyskałem wkoncu informacje, że firma XXXX nie umieściła mnie na liście płac i dlatego nie dostałem wynagrodzenia.
Problem w tym że nie dostałem zadnej informacji o braku wynagrodzenia, a także o tym dlaczego go nie dostaje. Serwis był wykonywany poprawnie. W chwili obecnej firma XXXX nie ma przedstawicela(został zwolniony) z którym mógbym sie skontaktowac a agencja kaze Mi sie kontaktowac z firma XXX, nie podajac jednoczesnie zadnego konaktu, sama agencja w tej sprawie umywa ręce.
Dodam, że pierwsz umowa była zawarta w dniu 1.07.2011 do dnia 31.08.2011 a nastepna umowa była zawarta dnia 1.09.2011 a obowiązywała do 30.11.2011.

Proszę o rady co mogę z tym zrobić.

witam, pierwsza rada to: umieść więcej informacji o swojej umowie. Istotne są szczegóły dot. sposobu rozliczania - jak jest to zapisane w umowie. Nie znając szczegółów raczej nikt się nie podejmie odpowiedzi, musisz to jak najbardziej ułatwić.

Moja opinia:
Z tego co piszesz wynika, że masz umowę zlecenie podpisaną z agencją pracy Interkadra, a to, że oni nie mają danych to ich problem (chyba że umowa stanowi inaczej). Ty jako zleceniobiorca wystawiasz rachunek zleceniodawcy (chyba agencji, jeśli z nią masz umowę), agencja powinna zapłacić. Każda agencja musi mieć certyfikat na wykonywanie takiej działalności a to do czegoś zobowiązuje.
Problemem jest utarty stereotyp, że to zleceniodawca wystawia rachunek - otóż dla wygody zleceniobiorców taki rachunek jest robiony za niego, Ty zaś, go tylko podpisujesz. Wychodzi na to jakbyś, to Ty go wystawił.
Wobec tego, skoro rachunku nie dostałeś, powinieneś sam go sporządzić i wysłać poleconym za potwierdzeniem odbioru do agencji. Oni powinni zająć się weryfikacją czy rzeczywiście przepracowałeś te godziny w firmie XXXX.
Pogrzebaj jeszcze w google i na forum (i dopisz o umowie).

Tyle ode mnie, jestem jeszcze nie dość kompetentny, ale mam nadzieję, że jeszcze ktoś tu coś dopisze.
ja mam nieco inny problem:
http://forumprawne.org/umowy-zlecen...wca-moze-odstapic-od-wyplaty-call-center.html

Pozdrawiam wszystkich ZLECENIOBIORCÓW!

Ostatnia edycja:
miałeś kartę pracy? potwierdzał Ci ktoś w markecie ilość przepracowanych godzin?

nie miałem żadnej karty pracy ponieważ nie było to wymagane bo ja miałem zrobić swoją prace agencję nie interesowało to ile mam godzin itp, jestem pracownikiem tego marketu a z potwierdzeniem tego ze robiłem ten serwis nie będzie problemu ponieważ wiele osób mnie widziało pracownicy tego działu również.
Byłem umówiony z przedstawicielem na określoną kwotę i dotychczas było tak że dostawałem te pieniądze

Ostatnia edycja:
W tej sytuacji ja bym już teraz napisała maila do agencji. Najlepiej zeskanuj tą umowę, napisz gdzie i co robiłeś w ramach tej umowy + dane osoby (imię nazwisko, firma)z którą bezpośrednio wszystko ustalałeś, oraz napisz pytanie o inforamcję kiedy zostaną wypłacne pieniądze za wykonane zlecenie. Mailem będzie szybciej, oprócz tego możesz zrobić tak jak Ci napisał Zleceniobiorca2011.

Powrót