umowa zlecenie i kwestia wynagrodzenia

• Autor wątku Autor wątku madlenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madlenka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam podpisać umowę zlecenie jednak niepokoi mnie w niej pewien punkt dotyczący wynagrodzenia, mianowicie:
"Należność z tytułu umowy zostanie wypłacona po przedstawieniu rachunku przez Zleceniobiorcę", natomiast na rachunku pisze: "Kwotę powyższą otrzymałem(am)" i mam się pod tym podpisać mimo że żadna kwota nie została mi jeszcze wpłacona na konto. Co mam zrobić? Wykonałam już swoją pracę i chcę dostać wynagrodzenie. Proszę o radę... :help:

madlenka

Jeśli ma pani stwierdzić podpisem otrzymanie wynagrodzenia, którego pani nie otrzymała ... hm to chyba nie należy podpisywać ;)

A umowę zlecenie podpisać pani powinna przed przystąpieniem do wykonania zlecenia ...

U mnie wygląda to tak, że najpierw zleceniobiorcy podpisują samą umowę zlecenie, potem wystawiają rachunek, stwierdzam że praca została wykonana i przelewam wynagrodzenie (jak przelewam na konto to nie wymagam podpisania "kwotę otrzymałem", jak "do ręki" to oczywiście tak.

Wiem jednak, że praktyki są różne ...

Albo proszę podpisać a zdanie o otrzymanym wynagrodzeniu przekreślić.

Nie można stwierdzić podpisem, że "kwotę otrzymałem", dopóki się tej kwoty nie otrzyma. Znam przypadek, że zleceniodawca bezczelnie odmówił wypłacenia pieniędzy stwierdzając, że zleceniobiorca pokwitował na rachunku odbiór ich. Sprawa w sądzie toczyła się trzy lata.
Zwykle stosuje się formułki: "płatne gotówką/przelewem w terminie....dni "

W takim razie tej części umowy nie podpiszę. Dziękuję za wszystkie rady i odpowiedzi :)

Powrót