Umowa-zlecenie; kiedy komornik dowie się o umowie? - kilka pytań.

• Autor wątku Autor wątku ChybaCzlowiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ChybaCzlowiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień Dobry,

Mam dług. Chciałem zapytać, czy podejmując się "teraz" pracy na umowę-zlecenie komornik od razu się o tym dowie i zajmie całość wynagrodzenia przy pierwszej nadarzającej się okazji, czy też informacja o tym że pracuje, dotrze do niego dopiero po pierwszej wypłacie(na końcu umowy)? Jest szansa (jeżeli tak, jak duża?), że pieniądze z tej pracy (~10 dni) "przetrwają" i dostaną się na konto, a mnie uda się je stamtąd wypłacić?

Mam kilka kont bankowych, wszędzie debet, z tego co pamiętam (zgubiłem gdzieś pismo) z listu, komornik wspomniał o "zajęciu" tylko jednego konta bankowego - tzn. w piśmie była nazwa jednego banku. Czy to znaczy, że inne nie zostały zajęte, czy też mogły zostać zajęte, ale nie musiałem zostać o tym poinformowany?

Trzecie, ostatnie pytanie, czy gdybym wyjechał za granicę i tam założył konto w banku w lokalnej walucie, komornik mógłby je zająć? Ogólnie dług nieduży (2k) ale aktualnie to dla mnie to bardzo dużo pieniędzy, a powstał bo się mi zachciało zostać biznesmenem a skończyłem z ZUS-długiem, który miałem nadzieje, że zostanie mi umorzony (nie został).

Ostatnia edycja:
Powrót