Umowa zlecenie na czas nieokreślony ?

• Autor wątku Autor wątku ewa_l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa_l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
podpisałam z pewną instytucją umowę zlecenie na 3 miesiące. Umowa ta wygasła w zeszły wtorek. Poproszono mnie o przedłużenie tej umowy na czas nieokreślony.
Czy mam ją przedłużyć poprzez aneks ( tamta umowa już wygasła, była na czas określony) czy mam stworzyć nową umowę?

Jeśli nową, to jak sformułować zdanie z czasem wykonywania, wypowiedzeniem itd.
Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

witam

umowa zlecenia może być zawarta, tak jak każda umowa cywilna, na czas oznaczony lub nieoznaczony; decyduje wola stron; w twoim wypadku skoro poprzednia umowa wygasła, zawierasz nową, na czas nieoznaczony, skoro taka jest wola także twego kontrahenta;
w kwestii wypowiedzenia - pełna dowolność, tak jak w innych elementach umowy; możesz np. wskazać, że każdej stronie przysługuje prawo wypowiedzenia umowy na 3 miesiące naprzód przed dniem jej rozwiązania, albo inny termin; możesz też przewidzieć możliwość wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym po obu stronach w razie rażącego naruszenia obowiązków przez drugą stronę umowy, np. gdy twój kontrahent jest w zwłoce z zapłatą za choćby jeden miesiąc zlecenia albo 2 miesiące, albo inne; a w stosunku do ciebie - gdy nie wykonałeś jakieś usługi na czas lub dwukrotnie tak się stało czy inaczej; pełna dowolność

pzdr

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dziś pewna kancelaria internetowa sporządziła mi aneks do tej umowy, faktycznie na czas nieokreslony, z miesiecznym czasem wypowiedzenia.

Moje pytanie brzmi: jesli ta umowa wygasla we wtorek, to czy po jej wygasnieciu moge podpisac aneks? Czy musi byc nowa umowa?
Chyba kancelaria sie nie pomylila....

witam

skoro umowa zlecenia rozwiązała się z upływem czasu, na który była zawarta, to przecież logiczne jest, że nie funkcjonuje już w obrocie prawnym i w konsekwencji nie można do czegoś co nie istnieje, sporządzić tzw. aneks; umowa nie obowiązuje, więc do jakiej umowy ten aneks miałby być, bo ja naprawdę nie mogę zrozumieć działań kancelarii i to prawnej; taki aneks winien być podpisany jeszcze przed upływem czasu, na który umowa zlecenia była zawarta, a najpóźniej w dniu jej rozwiązania czyli we wtorek w ubiegłym tygodniu; chyba to co mówię jest logiczne - nie można przedłuzać umowy, która już nie istnieje od ponad tygodnia

pzdr

Powrót