umowa zlecenie na czas określony

• Autor wątku Autor wątku michalbn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michalbn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam. Mam taki problem. Pracuje na umowie zlecenie na czas określony ( 12miesięcy). Umowa kończy się 30.11.2009r. Jednak kilka dni temu dostałem aneks wchodzący w życie 1 kwietnia b.r., który zmienia stawkę za godzinę. Nie zgodziłem się na te warunki. Ponadto w aneksie nie ma żadnych pieczątek firmy, podpisów, daty itp. Jakby ktoś wydrukował i sobie napisał na kolanie dane. Z chwilą gdy oświadczyłem, że nie podpisze aneksu to żąda się ode mnie bym to ja napisał wypowiedzenie umowy mimo, że chcę dalej pracować i się z niej wywiązać. Czy pracodawca ma prawo żądać ode mnie bym to ja zerwał umowę? Czy jeżeli umowa zerwana zostanie przez pracodawce to czy przysługuje mi jakieś zadośćuczynienie? Czy taki aneks ma podstawę prawną?

1. Nie, nie ma możliwości zmuszenia pana do wypowiedzenia umowy.
2. A czy umowa coś o tym mówi?

Nic nie mówi. Jest tylko punkt, że jeżeli to ja nagle np umowę zerwę bez zachowania terminu wypowiedzenia to będę musiał płacić karę. Dziś się natomiast dowiedziałem, że jeżeli znajdą kogoś na moje miejsce to dostanę wypowiedzenie.

Ja się zastanawiam, czy umowa zlecenie zawarta na tak długi okres czasu nie podpada pod umowę o pracę. Proszę przytoczyć postanowienia tej umowy.

A nóż, widelec spełnia ona warunki umowy o pracę i w Sądzie pracy wyjdzie Twoje bardziej niż myślisz

Ja tą umowę postaram się zeskanować bo nie za bardzo wiem gdzie te postanowienia piszą.

To ta umowa

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót