umowa zlecenie - nie wyrejestrowałem sie z PUP

• Autor wątku Autor wątku dexxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dexxxx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam, jestem zapisany jako bezrobotny w PUP. Pracowałem na umowe zlecenie ale nie pomyślałem nawet żeby sie wyrejestrować z urzędu. Od marca mam dostawać zasiłek przez 3 miesiące i teraz pytanie czy PUP może jakoś dojsc do tego ze pracowałem na tą umowe zlecenie? Np. jeśli bede rozliczał PIT to czy mogą jakoś sie o tym dowiedzieć? Zastanawiam sie czy powiadamiać teraz urząd o tym ze pracowałem czy zostawić to?

dexxxx napisał:
czy PUP może jakoś dojsc do tego ze pracowałem na tą umowe zlecenie?
Może. Choć najczęściej zupełnie przypadkowo.
dexxxx napisał:
Zastanawiam sie czy powiadamiać teraz urząd o tym ze pracowałem czy zostawić to?
Na pewno nie zostawić... i nie ma co się zastanawiać, tylko od razu iść do PUP i zgłosić podjęcie pracy.
W tej chwili posiadasz status bezrobotnego bezprawnie (nie wyrejestrowałeś się kiedy podjąłeś pracę i nie zarejestrowałeś się ponownie, aby mógł on teraz przysługiwać), zatem wszelkie świadczenia (np. zasiłek dla bezrobotnych), które zostaną Ci wypłacone będziesz miał do zwrotu kiedy PUP dowie się o świadczeniu w międzyczasie pracy. Dodatkowo zwrot zostanie zasądzony w kwocie brutto, zatem więcej niż zostanie Ci wypłacony. Czy warto ryzykować? Bo moim zdaniem nie.
A tak zgłosisz podjęcie pracy do PUP, od razu (być może tego samego dnia) zarejestrujesz się ponownie i będziesz mógł w spokoju sumienia pobierać ten zasiłek od marca, bez obawy, że się coś kiedyś wyda.

Pracowałem 2 tygodznie od 15.12.2014 do 31.12.2014. Więc wg Ciebie lepiej pójść powiadomić o tym PUP? Słyszałem że za niepowiadomienie o podjeciu pracy grozi karą grzywny. Ale może mi darują jak powiem ze byłem nieświadomy obowiązku zgłoszenia? Wydawało mi sie że to tylko dotyczy umowy o pracę :)

dexxxx napisał:
Więc wg Ciebie lepiej pójść powiadomić o tym PUP?
Oczywiście.
dexxxx napisał:
Słyszałem że za niepowiadomienie o podjeciu pracy grozi karą grzywny.
Abyś otrzymał karę grzywny musiałbyś zostać najpierw przyłapany na "gorącym uczynku" przez inspektora pracy.
dexxxx napisał:
Wydawało mi sie że to tylko dotyczy umowy o pracę
To na przyszłość będziesz już wiedział, że bezrobotny ma obowiązek zgłosić każdą pracę zarobkową, nawet na 1 dzień czy za przysłowiową złotówkę.

Powrót