Umowa zlecenie - obowiązkowe ubezpieczenie społeczne

• Autor wątku Autor wątku devil_24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

devil_24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Problem mój polega na tym, że od 2009 roku mam podpisaną umowę zlecenie na śmieszną kwotę 200 zł netto. Z tytułu tej umowy zleceniodawca odprowadzał na ZUS co miesiąc składki zdrowotne (bez składek społecznych).
W tym samym okresie byłem także zatrudniony w innych podmiotach na standardową umowę o pracę, gdzie pracodawcy odprowadzali wszystkie należne składki zusowskie.
W tym czasie trzykrotnie zmieniałem pracę na umowę o pracę, jednocześnie ciągle świadcząc umowę zlecenie. W okresach kiedy zmieniałem pracę zdarzały się przypadki, gdzie nie miałem ciągłości odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne (w jednym wypadku był to weekend - sobota i niedziela).
I dziś przyszło pismo z ZUS z prośbą o wyjaśnienie tych okresów. Za ostatnie 10 lat, gdzie nie posiadałem innego tytułu ubezpieczenia, który zwalniałby z obowiązku zgłoszenia do ubezpieczeń społecznych (DzU. 2017.1778). Nie informowałem mojego zleceniodawcy o takich przypadkach, ponieważ nie miałem świadomości, że należy to zgłosić. Co teraz w takim wypadku można zrobić? Czy da się to jakoś bezkosztowo rozwiązać i wyjaśnić? Czy ZUS naliczy jakąś wysoką karę?

Powrót