Umowa zlecenie-rezygnacja na rzecz stażu

• Autor wątku Autor wątku sinia89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sinia89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Teraz chyba w dobrym dziale pisze może tutaj coś ktoś odpisze.
A więc moja sytuacja : jestem obecnie zatrudniona na umowę zlecenie, chcę z tego zrezygnować bo dostałam propozycję pracy odbycie stażu na stanowisku - sprzedawca. Nie ukrywam że staż bardziej by mi się opłacał ze względów finansowych. Moje pytania to : czy muszę być jakiś określony czas zarejestrowana jako bezrobotna? czy kwalifikuję się na staż na stanowisko sprzedawca jeśli parę lat temu odbyłam ten staż na tym stanowisku tylko w innej firmie? dzwoniłam do UP w tej sprawie ale powiedziano mi że nie udzielą mi takiej informacji bo nie jestem bezrobotna. Czy mój "przyszły pracodawca" uzyska te informacje jeśli zgłosi że sam znalazł pracownika ? czy po prostu muszę się zwolnić zarejestrować jako bezrobotna i czekać aż Oni posprawdzają wszystko. Pytam bo nie chciałabym zostać na lodzie jeśli się okaże że nie kwalifikuję się na staż. Może ktoś był w takiej lub podobnej sytuacji?? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam

Obawiam się, że nikt nie jest na tą chwilę w stanie sprawdzić ani tym bardziej zagwarantować stażu, ponieważ to starosta czyli w praktyce urząd pracy ostatecznie decyduje o skierowaniu bezrobotnego na staż.
Należy zacząć od tego, że aby móc w ogóle mówić o możliwościach odbyciu stażu trzeba po pierwsze posiadać status bezrobotnego (czyli trzeba być zarejestrowanym w PUP), po drugie należy mieć ustalony profil pomocy, przyznanie bowiem tego rodzaju wsparcia jest uzależnione od profilu pomocy, który jest ustalany dla każdego bezrobotnego w wyniku analizy jego sytuacji i jego szans na rynku pracy. Ustalenie profilu może nastąpić dopiero po dokonaniu rejestracji przez bezrobotnego. Staż jest przewidziany dla osób bezrobotnych posiadających II profil pomocy. Więcej informacji o profilu pomocy znajdziesz tutaj: Profilowanie pomocy dla osoby bezrobotnej - Zmiany w ustawie - Bezrobotni i poszukujący pracy - Zielona Linia. Także nikt na tą chwilę nie jest w stanie jednoznacznie ocenić Twoich szans na skierowanie na staż.
Nie bez znaczenia jest to, jak wygląda przebieg Twojej pracy zawodowej w odniesieniu do stanowiska, na którym miałabyś odbywać ewentualny staż. Staż ma bowiem na celu nabywanie przez bezrobotnego umiejętności praktycznych do wykonywania pracy przez wykonywanie zadań w miejscu pracy bez nawiązania stosunku pracy z pracodawcą. Odbycie wcześniejszego stażu jako sprzedawca może stanowić istotną przeszkodę w aktualnym, bo przecież w wyniku poprzedniego stażu zdobyłaś już umiejętności praktyczne. To już będzie oceniał indywidualnie PUP.
Poza tym odbycie stażu uzależnione jest także od innych czynników, na które Ty nie masz wpływu np. posiadania przez PUP w danej chwili środków finansowych na staże, wcześniejszej współpracy pracodawcy z PUP, a zwłaszcza wywiązywania się z ewentualnych wcześniejszych zobowiązań, czy pracodawca nie zalega ze składkami w ZUS i podatkiem w US, ilu pracodawca ma pracowników, czy przewiduje zatrudnić Cię po stażu i na jak długo itd.

W tej sytuacji trudno doradzić Ci cokolwiek, bo nie jesteśmy w stanie przewidzieć ani jaki profil pomocy otrzymasz, ani jak PUP stoi ze środkami, ani kiedy pracodawca złoży wniosek i jak zostanie on rozpatrzony. Poza tym nawet w przypadku pozytywnego rozstrzygnięcia sprawy od dnia złożenia przez pracodawcę wniosku do faktycznego rozpoczęcia stażu mogą minąć nawet 2 miesiące. Sama musisz podjąć decyzję czy warto zaryzykować.

Dziękuje za odpowiedź :)Na chwilę obecną wiem że pracodawca dostał pozwolenie z UP na zatrudnienie pracownika na staż i nie ma żadnych innych pracowników. Byłabym pierwszym i jedynym pracownikiem w tej firmie na stażu. Firma została zarejestrowana w zeszłym roku. Z tego co wiem w UP nie ma ogłoszenia tego pracodawcy bo zostało uzgodnione że sam sobie znajdzie i UP na razie nie kieruje do niego bezrobotnych. A jeśli chodzi o moją drogę zawodową to oprócz odbycia stażu na stanowisku sprzedawca byłam również kilka razy zatrudniona na tym stanowisku na umowie. Podejrzewam że to byłby ten największy problem. Nie będę też ukrywać że ten pracodawca to mój znajomy z którym kiedyś współpracowałam i właśnie chciał kogoś zaufanego i doświadczonego w tej branży. Sklep kiedyś należał do innej osoby w którym razem pracowaliśmy, on go odkupił, zarejestrował na siebie i zmienił nazwę ale asortyment pozostał ten sam. No chyba że na jakimś innym stanowisku mógłby mnie zatrudnić? może ktoś coś podpowie ? ;)

sinia89 napisał:
byłam również kilka razy zatrudniona na tym stanowisku na umowie
No to problem rozwiązany. Zapomnij o odbywaniu stażu na tym stanowisku.
sinia89 napisał:
No chyba że na jakimś innym stanowisku mógłby mnie zatrudnić?
A co będziesz robić? Chodzi mi o to na czym będzie polegała Twoja praca?

jest to sklep z upominkami( można tam kupić prezenty i kartki okolicznościowe, )głównie potrzebują kogoś do obsługi klienta, kasy fiskalnej, doradztwo w wyborze, pakowanie prezentów... może doradca klienta, pakowacz prezentów coś takiego by przeszło?

sinia89 napisał:
potrzebują kogoś do obsługi klienta, kasy fiskalnej, doradztwo w wyborze, pakowanie prezentów... może doradca klienta, pakowacz prezentów coś takiego by przeszło?
Ok, a sprzedawać będzie kto? Sam pracodawca? Bo wyżej napisałaś, że nikogo nie zatrudnia...
Nie wystarczy inaczej nazwać stanowiska, charakter pracy musiałby zostać dostosowany do nazewnictwa. Obsługa kasy fiskalnej, doradztwo czy pakowanie prezentów to część pracy... sprzedawcy. No chyba, że Ty miałabyś tylko doradzać albo pakować, a za finalizowanie transakcji odpowiedzialny byłby już ktoś inny... co w niewielkim sklepiku z upominkami jest parodią, bo tu jesteś wszystkim naraz.

Jeśli nawet zarejestrujesz się w PUP i otrzymasz profil pomocy II, to w mojej ocenie szanse na skierowanie na staż są bliskie zeru. Na odległość widać, że to stanowisko jest naciągane i PUP też to dostrzeże. Sorry, ale dla mnie zakres obowiązków to ewidentny sprzedawca, czyli coś do czego umiejętności już dawno zdobyłaś. Nie ma zatem podstaw, aby skierować Cię na staż.

tak też podejrzewałam że ciężko będzie ale zapytać można po to jest forum ktoś coś podpowie doradzi:) ludzie różnie kombinują...

wiem ! ja nie proszę o pomoc w kombinowaniu...dużo mi Pani pomogła także dziękuję :)

Jeśli chcesz odbyć staż, możesz jak najbardziej szukać go w pokrewnych do sprzedawcy stanowiskach, ale tam gdzie naprawdę zdobędziesz nowe umiejętności, a nie po to, aby pracodawca miał bezkosztowo siłę roboczą, której po paromiesięcznym stażu podziękuje, bo "nagle" nie będzie go stać na utrzymanie pracownika mimo zapału we wcześniejszych deklaracjach, od których miejsce stażu było uzależnione.
Szukaj stażu tam, gdzie naprawdę czegoś nowego się nauczysz i gdzie jest realna szansa na dalszą pracę. Powodzenia.

Niestety takie czasy że wiele pracodawców to wyzyskiwacze, wystarczy poczytać forum.

Powrót