umowa zlecenie - składki

• Autor wątku Autor wątku amelia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam problem. Otóż: pracuję na umowę zlecenie od kilku lat w tej samej firmie. Jest to moja dodatkowa praca. Podstawowe zatrudnienie to umowa o pracę w niepełnym wymiarze godzin. W tym miesiącu przy podpisywaniu kolejnego zlecenia, okazało się, że moje zarobki z umowy o pracę są poniżej minimalnej krajowej, co oznacza, że powinnam płacić większe składki ZUS. Przepisy uległy zmianie na początku tego roku, o czym nie wiedziałam. Nie pamiętam również czy w styczniu br. podpisywałam oświadczenie o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę. Zdaję sobie sprawę, że jest to moje niedopatrzenie, ale czy księgowa, pracodawca nie powinni również tego dopilnować i powiadomić mnie o zmianie przepisów? Czy pracując na kilka umów zlecenie od każdej trzeba płacić takie same składki w tym przypadku?
Proszę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości.

Co do umowy o pracę, ma Pani roszczenie do pracodawcy o wyrównanie do wynagrodzenia minimalnego określonego w rozp. Rady Ministrów w sprawie min. wynagrodzenia za pracę- z zastrzeżeniem art. 6 ustęp 2 Ustawy o Min. wynagrodzeniu( jeśli jest Pani zatrudniona krócej niż rok). Podstawą roszczenia może być sama umowa. Wg. art 6 ustęp 1, pracownik nie może zarabiać mniej niż to ustalono w w/w rozporządzeniu, a wg.art 18 par 2. KP- zapis taki jako sprzeczny z przepisami prawa pracy( nie przepisami kodeksu prawa pracy!)- nie obowiązuje a zamiast niego stosuje sie przepisy odpowiednie:)

Teraz musi Pani to policzyc: art 8 U.o min. wynagr.stanowi ze w przypadku niepełnego wymiaru godzin wys. min wynagrodzenia ustala sie w kwocie proporcjonalnej do liczby godzin. Czyli 100 procent wymiaru niech to będzie 1126 zł, jeśli więc pracuje Pani na 1/2 etatu- Pani min. wynagrodzenie wynosi 558zł. Do tej sumy nalezy się Pani wyrównaniez a każdy przepracowany miesiąc. Prosze jednak pamiętac o zastrzeżeniu art6 ustęp 2 ustawy o minim. wynagr.!

Co do podatków może się znajdzie ktoś bardziej kompetentny.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Mój pracodawca nie łamie przepisów.
W przypadku gdy osoba ma wynagrodzenie poniżej 1126 PLN (przy czym nie jest istotne na jaką część etatu pracuje) musi płacić pełne składki od umowy zlecenie (takie same jak przy umowie o pracę).
Moje pytanie dotyczyło źle odprowadzanych składek ZUS i czy w tym przypadku konsekwencje ponoszę jedynie ja?

Powrót