umowa zlecenie z obcokrajowcem

• Autor wątku Autor wątku teselka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teselka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Jestem osobą fizyczną nieprowadzącą działalności. W 2008 zatrudniałam na umowę zlecenie na okres <0,5 roku Ukrainkę (przebywającą w Polsce <183 dni w roku). Jakiej wysokości podatek powinnam w związku z tym zapłacić? Czy w takim przypadku istnieją koszty uzyskania przychodu? Jakie pity powinnam złożyć?

Jaki rodzaj wizy posiadała ta osoba? Była zatrudniona legalnie?
Przy umowie zlecenia generalnie jest przyjęte, że koszty uzyskania przychodu dla wykonującego zlecenie tego typu wynoszą 20%. Podatek - podstawowy ze skali podatkowej. PIT dla nierezydenta nie obowiązuje.

Zatrudniona legalnie (zarejestrowane w UP ośiwadczenie o zamiarze powierzenia pracy). W międzyczasie wyszperałam, że w przypadkunierezydentów płaci się zryczałtowany podatek w wys. 20% (bez odliczania kosztów uzyskania przychodu), że powinnam wystawić IFT 1R oraz PIT 8AR. Nie wiem jednak jak zakwalifikować jej te dochody, skoro przychody z działalności osobistej mogą pochodzić tylko od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą, osoby prawnej i jej jednostki
organizacyjnej oraz jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej.

Urzędy skarbowe dają sprzeczne opinie (w tym, że nie muszę składać żadnego pitu ani ift), myślałam, że tu ktoś pomoże...

Powrót