umowa

• Autor wątku Autor wątku daron31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daron31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
czy umowa sporządzona na druku samokopiującym chodzi ote część skopiowaną lecz podpis i pieczątka jest złożony normalnie jest kopią czy orginałem

a jeśli napisze na komputerze taką umowę i wydrukuje trzy umowy i każdą z osobna podpisze i podbije pi eczątke która jest orginał a która kopia

Może mi Pan powiedzieć w jakiej sytuacji sporządza Pan 3 umowy ? Zazwyczaj robi się 3 , po jednaj dla stron, jeśli umowy mają tą samą treść merytoryczną to tak naprawdę nie ma różnicy na której będzie widniał napis orginał , a na której kopia .

chodzi o to iż mam chndel samochodami i podpisując umowe kupna sprzedaży ja musze mieć orginał w dokumentach ptencjalny nabywca potrzebuje orginał do zarejstrowania i jedna dla sprzedającego i po raz pierwszy nabywca mego samochodu chciał go zarejstrować a urzędnik powiedzał ze ma kopie a nie orginał ja pisze to na gotowym druku samokopiującm i mam trzy identyczne umowy następnie każda ze stron podpisuje umowe ja przystawiam pieczątke i co jest kopią co orginałem jak wszystkie są takie same moim zdaniem jeżeli każda jest podpisana i na każdej jest przystawiona pieczątka to każda jest orginałem

Są to dwie strony transakcji (choć sprzedających i kupujących może być kilku) i są dwa egzemplarze tej samej umowy. Oryginał zabiera kupujący, bo to on musi pokonać dłuższą trasę pomiędzy urzędami i on będzie starał się o zmianę statusu pojazdu. Kopia wystarczy sprzedającemu, aby wyrejestrować pojazd w magistracie i załatwić formalności w ubezpieczalni.

NIE ma (bynajmniej nic mi o tym nie wiadomo) trzeciego egzemplarza !
Czy napewno wiec potrzebny Panu Orginał sprzedaży ?
Jeśli ma Pan działalność gospodarczą powinien Pan dla siebie (działu księgowości ) zostawiać KOPIE Fv - która jest dowodem zawarcia transakcji, jeśli ześ osobą prywatną KOPIE zwykłej umowy ...

Pozdrawiam

Powrót