Umowy a działalność nierejestrowana

• Autor wątku Autor wątku Beeba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beeba

Witam,

Jestem studentem do 26 roku życia. Na codzień pracuje stacjonarnie w biurze na podstawie umowy zlecenia. Oprócz tego dorabiam sobie zdalnie pisząc teksty. Robie to na podstawie oddzielnych umów o dzieło z każdą firmą / agencją. Z niektórymi firmi co miesiąc podpisuje nową umowę i wystawiam rachunek, a z niektórymi mam umowę np. na caly rok a rachunek wystawiam tylko po wypłacie np. dwa, trzy razy w roku.

W jednym miesiącu zarobię z tych umów o dzieło 500 zł, a w innym 1500 zł. Kwoty te są co miesiąc inne. Czy w takim przypadku mam obowiązek założenia nierejestrowanej działalności gospodarczej? Czy skoro wykonuje te zlecenia na podstawie umów o dzieło to wszystko jest ok?

Bardzo dziękuję za odpowiedzi

Beeba napisał:
... Czy w takim przypadku mam obowiązek założenia nierejestrowanej działalności gospodarczej? ...
Takiej działalności nie zakłada się, ją się po prostu prowadzi. Ty realizujesz umowy cywilnoprawne, nie musisz niczego zakładać.

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. Czyli moge dalej wykonywać zlecenia na podstawie tych umów bez żadnych obaw?

Powrót