Umowy zlecenia, o pracę i l4

• Autor wątku Autor wątku Sonia223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sonia223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Z tego co widziałam dużo jest już wątków które poruszają temat ciąży i l4 na umowie na czas próbny.
Posiadam ciągłość umów zleceń od 3 lat, jednak byłam zatrudniona jako student i z tego co wiem , nie są z tego odprowadzanie żadne składki. Z racji tego że niedługo się bronie i tracę status studenta dostałam umowę o pracę. Niedługo potem okazało się że jestem w ciąży, mój szef o tym już wie, ale stwierdził że jeśli nie chce mieć problemów z zasiłkiem to muszę przepracować 3 miesiące.
Jak na razie mam przepracowane 1.5 miesiąca na umowie o prace. Ze względu na zły stan zdrowia mój lekarz chciałby żebym poszła już na zwolnienie, osobiście mam nadzieję że wytrzymam przepracować 2 miesiące (praca spokojna siedząca). Czy faktycznie mogę mieć problemy jeśli przepracuje tylko 2 miesiące? Czy te umowy zlecenia coś zmieniają?
Dodam, że wcześniej pracowałam w innej firmie 2 miesiące na umowę o pracę ale niestety musiałam odejść.
Dziękuję za odpowiedzi

Nawet przy tych 3 miesiącach pracy wpasujesz się w typowy schemat zatrudniania kobiet w ciąży co wiąże się z kontrolą ZUS celem wykazania pozorności zatrudnienia by wyłudzić zasiłek.
Taki kontroli przechodziłem dziesiątki - w żadnej ZUS nie odmówił zasiłku, w niektórych tylko obniżył podstawę zasiłku do najniższej krajowej.
Pamiętaj by zadbać o:
- badania wstępne
- szkolenie BHP
- zatrudnienie zgodnie z kwalifikacjami
- wszelkie PISEMEN dowody Twojej pracy.
O to wszystko plus wypełnienie ankiety kilkunastu pytań poprosi ZUS.

Rozumiem , Dziękuję:)

Powrót