umożenie dochodzenia i co dalej???

• Autor wątku Autor wątku krzysiekjx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiekjx1

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 284
w sierpniu 07r zgłośiłem kradzież przedmiotów podczas mojej nieobecności w domu przez żone z kórą jestem w trakcie rozwodu,po miesiącu czasu jak zazwyczaj bywa zakończono postępowanie ze względu na brak dowodów itd,w tym czasie podczas przesłuchania żony stwierdziła że nic jej nie wiadomo w tej sprawie(zabrała telefon komórkowy,dokumenty wszelkiego rodzaju typu rachunki i umowy na różnego rodzaju usługi,biżuterie złotą np obrączki nasze) :!: następnie w listopadzie 07r okazała sie tym telefonem w sądzie na sprawie i zostało to zanotowane w aktach sprawy i na tej podstawie zostało uznane moje zażalenie za zasadne i wszczęto dochodzenie i po ok pół roku bo mamy kwiecień-w tym czasie tylko raz przesłuchano żone w marcu dopiero gdzie oświadcza że nie stać ją na opłacanie tego telefonu i nie ma takiego zamiaru a tłumaczy sie że ja dałem go córce w prezencie :?: i kolejna decyzja o umorzeniu dochodzenia wobec braku dostatecznych dowodów uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa :?: uzasadnienie-na podst. art.325e&1kpk odstąpiono od sporządzenia uzasadnienia :!: prokuratura posiada odpis z akt gdzie jest napisane że żona okazuje w/w telefon i to nie jest argument???a dwa jak ja jestem traktowany skoro musze płacić za telefon którego nie posiadam ale zobowiązuje mnie do tego umowa z operatorem???nawet nie zadano sobie trudu żeby ją zmusić do jego zwrotu :!: :!: :!: parodia i jeszcze raz parodia,złożyłem zażalenie ale nie spodziewam sie decyzji innej niż w prokuraturze a co moge jeszcze w tej sprawie zrobić????czy zwykły obywatel nie może już nic??? :what:

[cytat="krzysiekjx1":30lp7l8r]w sierpniu 08r zgłośiłem kradzież przedmiotów [/cytat:30lp7l8r]
i juz mija sie pan z prawda...

Ponadto po co zakladac kilka takich samych tematów... ? :x

kolego markiz32 ja nie oczekuje osądów a porady do takiej sytuacji,i moje nerwy nie są stalowe ztąd ta pomyłka,a temat powieliłem ponieważ długo nikt nie wpisywał sie za co przepraszam moderatorów

Ma Pan do dyspozycji tylko droge zażaleniową niestety. Abonament jest na Pana?

tak jest na mnie,i dziwi mnie że już mija prawie rok a sprawa idzie dość opieszale???chyba prędzej mi sie umowa skończy niż odzyskam zabrane przedmioty???

Jak powiedziałem, pozostaje pisać zażalenie , podnosić, że np. abonament jest Pana, zatem telefon też.
Prawdą jest, że takie sprawy majątkowo-okołorozwodowe są trudne.

i kolejny raz porażka bo zażalenie oddalone i dalej ja płace a telefon ma żona,i mało tego pisze że na powyższe postanowienie nie służy żaden środek zaskarżenia,co można jeszcze zrobić w takiej sytuacji ażeby jednak sprawiedliwości stało sie zadość????

sąd Grodzki oddalił zażalenie na decyzje prokuratury i utrzymał postanowienie wydane przez prokurature w mocy o umorzeniu dochodzenia w tej sprawie

No to w zasadzie nic Pan zrobic juz nie może, poza środkami nadzwyczajnymi.

a można prosić o jakąś podpowiedz jakie to są środki nadzwyczajne i jak sie zabrać do tego???

Na przykład kasacja Rzecznika Praw Obywatelskich

mozesz jeszcze w terminie miesiąca od otrzymania doręczenia o postanowieniu wnieść AKT OSKARżENIA DO SąDU, taki akt oskarżenia jednak powinien być sporządzony przez adwokata. W tym przypadku wchodzisz w rolę oskarżyciela posiłkowego, i nie żaden Rzecznik Praw Obywatelskich.

Jaka jest podstawa prawna tego twierdzenia?

[cytat="atmosphere":2o43sh1p]Jaka jest podstawa prawna tego twierdzenia?[/cytat:2o43sh1p]

Art. 55. § 1. W razie powtórnego wydania przez prokuratora postanowienia o odmowie wszczęcia lub o umorzeniu postępowania w wypadku, o którym mowa w art. 330 § 2, pokrzywdzony może w terminie miesiąca od doręczenia mu zawiadomienia o postanowieniu wnieść akt oskarżenia do sądu, dołączając po jednym odpisie dla każdego oskarżonego oraz dla prokuratora. Przepis art. 488 § 2 stosuje się odpowiednio. Przepisów art. 339 § 3 pkt 4 i art. 397 nie stosuje się.
§ 2. Akt oskarżenia wniesiony przez pokrzywdzonego powinien być sporządzony i podpisany przez adwokata, z zachowaniem warunków określonych w art. 332 i 333 § 1; jeżeli pokrzywdzonym jest instytucja państwowa, samorządowa lub społeczna, akt oskarżenia może sporządzić także radca prawny.
§ 3. Inny pokrzywdzony tym samym czynem może aż do rozpoczęcia przewodu sądowego na rozprawie głównej przyłączyć się do postępowania.
§ 4. W sprawie wszczętej na podstawie aktu oskarżenia wniesionego przez oskarżyciela posiłkowego może brać udział również prokurator.

rzecz jasna powyższe przepisy na podstawie kodeksu postępowania karnego ;)

atmosphere...czy podzielasz moje zdanie w tej kwestii?:)

Nie. Art.330 kpk mówi o innej sytuacji.

artykuł ten mówi o sytuacji która być może nastąpi w tym konkretnym przypadku, klient pyta sie o możliwe prawne kroki które może podjąć w sytuacji gdy nastąpi kolejne postanowienie o umorzeniu postępowania.

Ale jak kolejne, skoro postanowienie utrzymano w mocy?

Powrót