Umożone postępowanie w e-sądzie o windykację z tytułu wynajmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku jfd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jfd

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam,
Miesiąc temu złożyłem wniosek o wyegzekwowanie należności od mojego dłużnika z tytułu zaległości powstałych za wynajem mieszkania.
Sąd mój wniosek umorzył wskazując na brak podstaw do wniesienia nakazu zapłaty dla oskarżonego.

Nie wiem gdzie szukać informacji dlaczego moja sprawa została odrzucona, poniosłem też koszty sądowe.

Czy ktoś z Was mógłby pomóc?

Poniżej link do mojego wniosku, być może coś zle sformuowałem...dziękuje

https://ibb.co/VLtBjCG

Paweł

sąd umorzył postepowanie, gdyż było brak podstaw do wydania nakazu zapłaty, analiza twojego pozwu po przeczytaniu nie trzymała się całości, daty wskazane przez twoją osobę już były jakieś dziwne, np:
czynsz za marzec 2021 rok;
czynsz do wspólnoty za marzec 2021 r;
rachunek za energie za okres od 12.2020 do 01.2021 r;

lista dowodów:
umowa z dnia 05.04.2021 r;

nic się nie trzyma k..y, umowa z kwietnia 2021 r a żądasz opłaty za marzec 2021 rok.

Art. 505[37]. Umorzenie elektronicznego postępowania upominawczego

§ 1. W przypadku umorzenia postępowania każda ze stron ponosi koszty procesu związane ze swym udziałem w sprawie.

§ 2. Jeżeli w terminie trzech miesięcy od dnia wydania postanowienia o umorzeniu elektronicznego postępowania upominawczego powód wniesie pozew przeciwko pozwanemu o to samo roszczenie w postępowaniu innym niż elektroniczne postępowanie upominawcze, skutki prawne, które ustawa wiąże z wytoczeniem powództwa, następują z dniem wniesienia pozwu w elektronicznym postępowaniu upominawczym. Na żądanie stron sąd, rozpoznając sprawę, uwzględni koszty poniesione przez strony w elektronicznym postępowaniu upominawczym.

robinson21 napisał:
nic się nie trzyma k..y, umowa z kwietnia 2021 r a żądasz opłaty za marzec 2021 rok.
z kwietnia to pewnie umowa wypowiedzenia

możliwe, że nie wymagalne w całości skoro było rozłożenie na raty

Dziękuje za Wasze odpowiedzi.

Przyczyn odrzucenia może być wiele owszem, aczkolwiek czy jest możliwe w jakikolwiek sposób dowiedzenie się od sądu na jakiej podstawie wniosek został odrzucony?

Pozdrawiam,
Paweł

Obecnie e-sąd to żaden rarytas a wręcz przeciwnie. Nawet gdyby sąd wydał nakaz zapłaty, to wystarczy wniesienie sprzeciwu dłużnika by nakaz utracił moc a postępowanie zostało umorzone. Występując z pozwem do sądu stacjonarnego, żądania pozwu należy udokumentować (art. 6 kc) nie tylko je wypisać (u Ciebie np. koszt malowania lokalu - z czego wynika?). Wysokość opłaty za media (gaz, prąd) nie wynika z podpisanego kwitu przez strony, tylko z wystawionej faktury/rachunku przez dostawcę. Wysokość czynszu wynika z zawartej umowy (czyli dowód: umowa najmu z dnia....). U Ciebie tego nie ma. Masz wszystko "na skróty".

wiegol napisał:
Występując z pozwem do sądu stacjonarnego, żądania pozwu należy udokumentować (art. 6 kc) nie tylko je wypisać (u Ciebie np. koszt malowania lokalu - z czego wynika?). Wysokość opłaty za media (gaz, prąd) nie wynika z podpisanego kwitu przez strony, tylko z wystawionej faktury/rachunku przez dostawcę. Wysokość czynszu wynika z zawartej umowy (czyli dowód: umowa najmu z dnia....). U Ciebie tego nie ma. Masz wszystko "na skróty".

Cześć! Dzięki za opdowiedź!
Pytanie czy ma to fundamentalne znacznie, z czego wynikają te wszystkie ustalenia zapłaty? Skoro pozwany wszelkie moje roszczenia tj. rachunki i malowanie podpisał i zatwierdził na umowie wypowiedzenia najmu?

Pozdrawiam,
Paweł

jfd napisał:
czy ma to fundamentalne znacznie, z czego wynikają te wszystkie ustalenia zapłaty?
Tak, przecież zostało to wyjaśnione w poście #5.
jfd napisał:
Skoro pozwany wszelkie moje roszczenia tj. rachunki i malowanie podpisał i zatwierdził na umowie wypowiedzenia najmu?
Nie zawsze podpis to akceptacja. Podpis może jedynie świadczyć o potwierdzeniu odbioru pisma. Zatem kwestią jest co dokładnie podpisał najemca.

Agnieszka3M napisał:
to po co je wskazywałeś w pozwie

pokaż lepiej umowę wypowiedzenia

Dzień dobry,

Przesyłam umowę wypowiedzenia:

Co prawda jest tam termin zakończenia spłaty terminu rat zapadający na wrzesień 2021, aczkolwiek osoba wynajmująca do dnia dzisiejszego nie spłaciła ani jednej raty, nie ma także z nią kontaktu.

Dziękuje
moderacja
bez reklam proszę !

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy to wypowiedzenie spełnia wymagania określone w art. 11 Ustawy o ochronie praw lokatorów? Bo wydaje mi się, że nie...

gryffinian napisał:
Czy to wypowiedzenie spełnia wymagania określone w art. 11 Ustawy o ochronie praw lokatorów? Bo wydaje mi się, że nie...

Dzięki za odpowiedź.

Czy chodzi Tobie o podpunkt nr 2 art.11 tj:

Nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu, innych opłat za używanie lokalu lub opłat niezależnych od właściciela pobieranych przez właściciela tylko w przypadkach, gdy lokator nie ma zawartej umowy bezpośrednio z dostawcą mediów lub dostawcą usług, co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności

Wklejam link bezpośredni w takim razie do umowy, bez przechodzenia na stronę zewnętrzną:

moderacja

gryffinian napisał:
Tak - dokładnie o ten.

Lokator sam chciał wypowiedzieć umowę i oczywiście ją podpisał bez żadnych słów sprzeciwu.

Czy w takim razie moja umowa wypowiedzienia jest nieważna? Bo już naprawde nie wiem co mam w tym wypadku robić...
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Czy w takim razie moja umowa wypowiedzienia jest nieważna?
Jeśli wypowiedzenie (a nie "umowa wypowiedzenia") zostało złożone z naruszeniem tego przepisu to jest nieważne i umowa trwa. Nie widzę też podstaw do żądania za "malowanie lokalu po niespełna 5 miesiącach najmu" - z czego to wynika?

Lokator sam chciał wypowiedzieć umowę
Najemca może to zrobić tylko jeśli umowa (na czas określony) przewiduje taką możliwość, podając termin i przyczyny wypowiedzenia.

jfd napisał:
Wklejam link bezpośredni w takim razie do umowy, bez przechodzenia na stronę zewnętrzną:
nie wiem z czym jest problem ale zrób to tak aby nie była znów usunięty

Agnieszka3M napisał:
nie wiem z czym jest problem ale zrób to tak aby nie była znów usunięty

Agnieszka, mam nadzieję, że teraz nie usuną :)

Dziękuje!
moderacja
Prawy, oraz lewy dolny róg. Na forum nie reklamujemy.

moim z dniem to nie jest umowa,
TO że najemca się zgodził zapłacić zaległości nie oznacza, że za zaległość można uznać malowanie. Tak naprawdę nie wiadomo kiedy te zdanie o ratach zostało napisane i przez kogo, a do września było daleko (jeżeli nawet uznać że się porozumieliście w sprawie rat to tylko cześć była wymagalna)

Powrót