Umyślnie podany zły adres w sprawie o alimenty

• Autor wątku Autor wątku wena1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wena1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Sprawa jest dosyć skomplikowana dlatego też postanowiłam poszukać pomocy i odpowiedzi na moje pytania.Otóż rozwiodłam się kilkanaście lat temu.Przez kilka lat syn mieszkał z ojcem - ja płaciłam alimenty.Kiedy były mąż trafił do wiezienia syn zamieszkał ze mną( Ja nie podałam Go o alimenty na syna) Do zeszłego roku syn był pod moja opieką ,syn ma 22 lata jest chłopcem z orzeczeniem niepełnosprawności w stopniu znacznym-choć poddałabym w wątpliwość jego niepełnosprawność( ale to już sprawa na osobny temat)
W zeszłym roku syn zamieszkał z ojcem który opuścił więzienie. Kontakt z synem był coraz trudniejszy. Myślę ,że ojciec go zmanipulował.
Po zamieszkaniu z ojcem , ten zapisał go do szkoły( specjalnej) i podał mnie o alimenty za pośrednictwem syna o czym dowiedziałam się zupełnie przypadkowo.
Okazuje się ,że były mąż celowo-umyślnie podał mój stary (z przed 10 lat) adres zamieszkania doskonale wiedząc ,ze mieszkam gdzie indziej.
Z tego co dowiedziałam się syn powiedział ,że ojciec podał ten adres bo ja bym się nie zgodziła na płacenie alimentów - bym nie utrudniała sprawy.
Oczywiście bzdura totalna -gdybym wiedziała ,ze syn chce pieniądze osobiście bym mu wysyłała( mieszkamy ponad 100km od siebie)
Po uzyskaniu wyroku ,ani syn ani były mąż nie poinformowali mnie o tym ,ze mam zasądzone alimenty.
Zaliczkę alimentacyjną pobiera z MOPS, a sprawa o ściąganie alimentów trafiła do komornika.
W związku z tym mam pytania:

Czy mogę podważyć wyrok-sprawa odbyła się bez mojej wiedzy,a były mąż świadomie i z pełna premedytacją podał nieaktualny adres , wiedząc ,że nie odbiorę pod tamtym adresem wezwania na sprawę?
Czy mogę wpłacać alimenty bez pośrednictwa komornika -czyli bezpośrednio na konto syna?
Czy powinnam poinformować MOPS i komornika o tym ,że dokonuję wpłat na konto syna?

Dodam ,że syn nie chce ze mną rozmawiać na ten temat , choć próbowałam nakłonić Go by wycofał sprawę od komornika zapewniając Go ,ze alimenty będę wpłacała jemu na konto.
Będę wdzięczna za pomoc.

Zlozyc wniosek o przywrocenie terminu do zlozenia apelacji.
Jesli sad taki wniosek uwzgledni to nalezy zlozyc apelacje z uwzglednieniem opisanych powyzej faktow.

Moze Pani zlozyc do depozytu 6krotnosc alimentow i wystapic o umozenie egzekucji.

Powrót