N
Normo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Po tym jak wichura zerwała dach w moim domu, oraz z powodu wcześniejszego dramatu rodzinnego niszczącego życie moje i mojej rodziny, zwróciłam się do Wójta o pomoc, której nie otrzymałam. Ponadto odmówił mi on również umorzenia zaległości podatku od nieruchomości za 2011 r. i 2012 r. i wpisał je do hipoteki. Zaznaczam, że pomimo bardzo ciężkiej sytuacji materialnej i osobistej wszelkie zaległości i inne płatności uregulowałam w całości. Wójt skierował sprawę do egzekucji przez Urząd Skarbowy, podając inny adres niż ten który oficjalnie ustanowiłam do wszelkiej korespondencji. Ustanowienie adresu do korespondencji z uwagi na brak pomocy Wójta i bardzo ciężką sytuację było konieczne, a Wójt wysyłał korespondencję pod ustanowiony adres. Urząd Skarbowy umorzył wierzytelność za 2011 r. wpisaną do hipoteki z powodu przedawnienia i jej wygaśnięcia. Pomimo to że, sytuacja wierzytelności za 2012 r. była analogicznie taka sama to znaczy również wpisana do hipoteki i przedawniona, to Naczelnik Urzędu Skarbowego nie chciał jej umorzyć, twierdząc że Wójt nie uznaje daty 5.01.2018 r. jako doręczenia mi zawiadomienia o zajęciu mojej nieruchomości na właściwy ustanowiony przeze mnie adres do korespondencji, na którą Wójt przecież wysyłał cały czas korespondencję. Spór ten dotyczył wyłącznie daty doręczenia, a nie przedawnienia wpisu do hipoteki, ponieważ zarówno Wójt jak i Naczelnik Urzędu Skarbowego uznali że wpis do hipoteki przedawnia się i umorzyli wierzytelność za 2011 r. również wpisaną do hipoteki. Złożyłam zażalenia do Dyrektora Izby Administracji Skarbowej, który uznał, iż z cała pewnością wierzytelność za 2012 r. przedawniła się ponieważ doręczenia mi zawiadomienia o zajęciu mojej nieruchomości nastąpiło w dniu 5.01.2018 r. tj. po jej wygaśnięciu, ale z powodu wpisania wierzytelności do hipoteki nie przedawniła się i odmówił jej umorzenia. Zażaliłam się wnosząc o unieważnienie części orzeczenia w zakresie przedawnienia wpisu do hipoteki oraz umorzenia z powodu wygaśnięcia wierzytelności, z powodu niezgodnej z prawem i orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego oraz stosowanym już wcześniej prawem przez organy Wójta i Urząd Skarbowy ( które orzekły że wpis do hipoteki za 2011 r. przedawnił się, a orzeczenie to jest prawomocne). W dniu 16.07. 2020 r. otrzymałam negatywne i nie uznające moich racji orzeczenie Dyrektora Izby Administracji Skarbowej, z pouczeniem o możliwości wniesienia odwołania do sądu administracyjnego. Proszę o poradę co mogę dalej zrobić i jakie są inne możliwości rozwiązania tej sprawy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam