Unikanie komornika przez byłego męża-płacenie alimentów

• Autor wątku Autor wątku Anowi88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anowi88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sytuacja wygląda następująco:
Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrownania od dnia zlozenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika.
Ojciec dziecka nie wyrownal i od marca 2023 r przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów.
Pod koniec kwietnia zlozylam sprawe do komornika.
Okazalo sie ze konto jest zajete przez dwoch innych komornikow.
Pracodawca nie odpisal na zadne pismo wyslane przez komornika.
Dowiedzialam sie w miedzyczasie, ze byly maz zmienil prace na inna. Zglosilam komornikowi, ktory sprawdzil Zus. Znalazl pracodawce (umowa zlecenie), gdzie wiem, ze byly maz tylko dorabia, a tak naprawde pracuje gdzie indziej (budowa), ale tego komornik juz nie znalazl(byc moze pracuje na czarno).
Co w takiej sytuacji moge zrobic? Czy moge zmienic komornika? Czy moge zlozyc pismo do prokuratury o uchylanie sie od placenia alimentow? Co mogę wiecej zrobić?

Ostatnia edycja:
Czy moge zlozyc pismo do prokuratury o uchylanie sie od placenia alimentow?
Możesz, o ile zachodzą przesłanki określone art. 209 kk. Czyli:
§ 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych wskutek tego zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
Czy moge zmienic komornika?
To nic nie da.

Czyli jesli alimenty wynosza 700 zł, a dług wynosi powyżej 2100 zł lub nie płacił od 3 miesiecy to już mogę to zgłosić do prokuratora. Czy dobrze rozumiem?

Powrót