Uniknięcie dopłaty w spółce zoo

• Autor wątku Autor wątku Iksiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iksiak

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam
Jestem udziałowcem spółki zoo - mam 10% udziałów. Kapitał zakładowy to 50 000 zł. Spółka za 2009r wykazała stratę około 65 000 zł. Suma bilansowa to 298 000 zł. Zgromadzenie wspólników w marcu br roku uchwaliło (glosowałem przeciw) że straty zostaną pokryte z dopłat wspólników proporcjonalnie do posiadanych udziałów. Nie mam dostępu do papierów księgowych spółki ale uważam że zarząd źle zarządzał spółką. Jak mogę się uchronić przed tą dopłatą?
Pozdrawiam

jak to nie masz dostępu do papierów - a prawo kontroli wspólników zostało w spółce wyłączone?

Żle to sformułowałem - jestem w ostrym konflikcie z pozostałymi wspólnikami i oni staną na głowie żeby mi dopiec i zdołować :mad:

czyli? czego w końcu oczekujesz? skoro nie było wyłączonego prawa indywidualnej kontroli przez wspólników to miałeś, przynajmniej teoretyczny dostęp do papierów spółki. To że z tego prawa nie skorzystałeś w mojej ocenie nie ma znaczenia. Tylko jest pytanie - czego oczekujesz??? Nie chcesz płacić czy w ogóle zależy Ci na wyjściu ze spółki czy jeszcze rozważasz inne wyjście?

Oczekuje pomocy - chcę wyjść ze spółki nie płacąc dopłat, albo z możliwie jak najmniejszymi stratami.

Powrót