Unterhaltsvorschuß(Alimenty z Jugendamtu)

• Autor wątku Autor wątku hamitka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hamitka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Prosze o pomoc!!!
Jestem rozwodka,ojciec dzeci mieszka w Polsce.Komornik niema zadnej sciagalnosci otrzymuje 240 zl na dwoje dzeci.Od dnia zameldowania moich dzeci w Niemczech tz 2008 nie przyslguje mi swiadczenie Alimentacyjne na terenie Polski .Poniewaz moje dzeci od 06.08.2008 chodza tutaj do szkoly.Czy to jest prawda ze Jugendamt placi tylko do 6tego roku zycia dzeci Alimenty.Czy wogole naleza mi sie one jak moje dzeci maja 11 i 8 lat.Czy warto skladac wniosek do Jugendamtu.

Prosze o podpowiec co mam zrobic????

Warunki, by uzyskać Kindergeld
Dzieci i ich rodzice spełniać muszą odpowiednie warunki, by uzyskać prawo do otrzymywania Kindergeld. Oto one:

Dzieci
Zasadniczo Kindergeld przysługuje wszystkim dzieciom od urodzenia do ukończenia 18. roku życia. Pod warunkami określonymi ściśle w prawie mogą nawet dzieci starsze uzyskać prawo do Kindergeld. Dzieci do 25. roku życia mogą otrzymywać Kindergeld jeśli się kształcą. Powyżej 25. roku życia wypłacany jest Kindergeld tym osobom, które z powodu fizycznej lub psychicznej niepełnosprawności nie są w stanie same się utrzymać. Dziecko po 18. a przed 21. rokiem życia może otrzymać Kindergeld jeśli nie uczy się i nie posiada zatrudnienia i jest zarejestrowane w Areitsamt jako poszukujące pracy.

Dzieci muszę przebywać na stałe w Niemczech lub innym kraju Unii Europejskiej. Obywatelstwo, jakie dziei posiadają, nie gra żadnej roli.

Rodzice
Prawo do otrzymania Kindergeld posiadają:
- rodzona matka i ojciec, mężczyzna, który uznał ojcostwo lub zostało ono uznane sądownie, mężczyzna, który był żonaty z matką dziecka w chwili narodzin,
- rodzice adopcyjni,
- ojczym lub macocha jeśli dziecko mieszka w jego gosp. domowym,
- dziadkowie jeśli dziecko przebywa na stałe w ich gosp. domowym,
- rodzice zastępczy (Pflegeeltern).

Miejsce przebywania dzieci
Dzieci muszę przebywać na stałe w gosp. domowym wnioskodawcy. Samo zameldowanie w urzędzie miasta nie wystarcza. Dziecko musi rzeczywiście przebywać pod opieką i w gosp. domowym wnioskodawcy.

Miejsce zamieszkania rodziców
Rodzice muszą posiadać miejsce stałego zamieszkania i przebywania na terenie Niemiec. Stwierdza się je na podstawie posiadania mieszkania w Niemczech, w którym przebywa się na stałe. Niewystarczające jest posiadanie jedynie zameldowania na terenie Niemiec a przebywanie u znajomych, w hotelach, w domkach letniskowych itp. też nie jest dopuszczalne.
Jeżeli rodzic-Niemiec nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie niograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech. Decyzję taką wystawia Finanzamt.
Jeżeli natomiast rodzic nie posiada obywatelstwa niemieckiego a przebywa na terenie Niemiec, to posiada prawo do Kindergeld o ile posiada prawo pobytu (Niederlassungserlaubnis) z pozwoleniem na pracę zarobkową w Niemczech.
Obcokrajowcy, którzy pracują tylko tymczasowo na terenie Niemiec na zlecenie pracodawcy zagranicznego nie posiadają prawa do Kindergeld.

Niemcy: obywatelstwo, osiedlenie, pomoc socjalna i przydatne informacje

Dzekuje za informacje na ten temat......,Ja posiadam obywatelstwo Polski moje dzeci rowniez.Na terenie Niemiec mieszkam i pracuju od 2004 roku mialam otwarta Gewerbe,po trzech latach zamknelam ja i dostalam pozwolenie na prace.Moje dzeci nieotrzymuja nic, na podstawie koordynacji systemow zabezpieczenia spolecznego nie pszysuguja im sie Alimeny na terenie Polski.Oczywiscie to trwa jusz 4 miesiace od kad zlozylam wniosek,decyja o tym niezostala mi jeszcze pszezlana.
Pozdrawiam

Co to jest to (Niederlassungserlaubnis)ja mam tylko Freizügigkeitsgesetz/EU.Prawdopodobnie przyznane jest to tylko na 5-lat,tak mi powiedzanomi to w Auslönderbehöede.Na tej podztawie niemam prawa do zadnys swiadczen z GfA Socjalhilfe.

przeczytaj dokladnie co ci marian wkleil
niederlassungserlaubnis czyli mozliwosc pobytu na terenie niemiec dostaniesz na jakiejs podstawie, na jakiej to juz inna sprawa
dokument ktory nazywa sie antrag auf arbeitsgehnemigung - eu dostaniesz w arbeitsamt, pytanie czy bedziesz miala podstawe zeby go otrzymac
jesli bedziesz miala arbeitsgehnemigung i bedziesz np zarejestrowana jako arbeitslos to bedziesz miala prawo do wszelkiej pomocy socjalnej i do kindergeld

Arbeitsgehnemigung-EU mam unbefristet od 01.11.2007. Niestety z kindergel i Familienkasse walcze jusz od 01 03.2008 i nikt mi jeszcze nie pomogl w tej sprawie......Od 01.03.2008 pracowalam przez 8 miesiecy w firmie.Po tem poszlam do Arbaisamt zameldowalam sie w nim jako osoba bezrobotna poszukujaca pracy,powiedzano mi ze nienalezy mi sie nic!!!!!!!! po w ciagu ostatnich 2-lat musisz mniec pszepracowane 12-miesiecy kalendazowych a ja mam 9-miesiecy.Tz.Socjalfilfe ,AlG1.ALG2.....Nic.Jezeli wiesz cos wiecej na jakie podstawie albo paragraf nalezy mi sie to to mi prosze napisz

chcesz podstawe prawna? prosze bardzo :

Die Mutter hat einen Anspruch auf das Kindergeld, wenn sie im Besitz einer

-Niederlassungserlaubnis,
-Aufenthaltserlaubnis zum Zweck der Erwerbstätigkeit,
-Aufenthaltserlaubnis nach § 25 Abs. 1 und 2, den §§ 31,37,38 des Aufenthaltsgestzes oder
-Aufenthaltserlaubnis zum Zweck des Familiennachzugs zu einem Deutschen zu einer von den Nummern 1 bis 3 erfassten Person sind.

Weiter Vorschrift; Siehe § 62 Abs. 2 EStG.

jesli pomoglem to sie ciesze

Na stronie Arbeicamtu znajdziesz na jakiej podstawie przyznają Hertz IV.
Po 12 miesiącach pracy się należy.Niemcy: obywatelstwo, osiedlenie, pomoc socjalna i przydatne informacje
poczytaj tego linka.
Spróbuj zgłosić się do (Caritasu ) organizacja kościelna może tam otrzymasz pomoc,
lub zgłoś się do Socjalamtu może tam ci się uda .Jeżeli się nie ma obywatelstwa niemieckiego to kłopot a samo zezwolenie na pobyt nie wiele ułatwia jedynie ułatwia w znalezieniu pracy
Powodzenia

Tak pujde z tym dale dzeki bardzo za odpowiedz.Ja mowic umniem ale z pisownia albo czytaniem po niemniecku troche gozej.Ale jakos tszeba sobie rodzic w zyciu...
Dzekuje Bardzo bardzo za pomoc!!!!

Hallo bylam jusz wszedze ..........Dzwonilam do Rzecznika Praw Dzecka w Polsce;Konsulat Caritas,Diagoni,itd....nikt niewie jak mi pomoc.........................???????

Przyznana Zaliczke alimentacyjna mnialam od 01.09.2007r do 31.08.2008r pieniadze te odbierala moja mama.Od Czerwca dzeci moje sa zameldowane na terenie Niemniec i mieszkaja wraz ze mna. Czy ja bende musiala zwrocic ta zaliczke te trzy miesiace od kiedy moje dzeci nie przebywaly na terenie polski do dnia 31.08.2008r.Ja zlozylam nowy wniosek o zaliczke alimentacyjna w Polsce poniewaz ojciec dzeci przebywa na tym terytorium.Wniosek ten byl przyjety i rozpatrzony przez Marszalka Wojewodzkiego negatywnie w dniu 08.03.2009r.Uzasadnienie bylo takie ze ja mieszkam z dzeci poza terytorium Polski.Z ta decyzja Przetlumaczona na jezyk Niemiecki udalam sie do Jugentamtu.Wniosek zlozylam i czekam na odpowiedz,mam tylko dylemat czy oni zwruca mi zalegle alimenty tz.od 01.09 2008r????????Czy dopiero od daty zlozenia wniosku.Prosze o pomoc Z Gory Dzekuje

jesli doszukaja sie w dokumentach, ze dzieci nie bylo a placili na nie to moga chciec zwrotu.
a czy zwroca zalegle to juz ich decyzja.

To masz racje to wiem lepiej by bylo jak by sie nie dopatrzyli:Mam chyba farta co!!!:brawo:.Ale czy jugentamt mi to nad placi??????????Prosze o pomoc Z Gory Dzekuje,,

Powiedzano mi rowniez ze alimenty placone sa tylko iwylacznie do 12 roku zycia dzecka.Muj starszy syn w maju kaczy 12 lat co mam dalej zrobic??? gdzie sie udac o dalsze alimenty.Prosze o pomoc Z Gory Dzekuje,,

jak to gdzie? do ojca .. po ukonczeniu 12 lat j-a przestaje placic zostanie tylko k-g

Tak tylko ojciec dzeci jest pozbawiony salkowicie praw rodzicielskich i mieszka w Polsce.Utrzymuje sie z renty socjalnej ktora placi mu Z U S.Do tej pory niebylo zadnej sciagalnosci alimentacyjnej.Prosze o pomoc Z Gory Dzekuje,,

skoro nie bylo do tej pory to watpie zeby byla dalej taka mozliwosc, w niemczech jugendamt wyplaca do ukonczenia 12 roku zycia i dalej... radzisz sobie sama niestety

hamitka napisał:
Prosze o pomoc!!!
Jestem rozwodka,ojciec dzeci mieszka w Polsce.Komornik niema zadnej sciagalnosci otrzymuje 240 zl na dwoje dzeci.Od dnia zameldowania moich dzeci w Niemczech tz 2008 nie przyslguje mi swiadczenie Alimentacyjne na terenie Polski .Poniewaz moje dzeci od 06.08.2008 chodza tutaj do szkoly.Czy to jest prawda ze Jugendamt placi tylko do 6tego roku zycia dzeci Alimenty.Czy wogole naleza mi sie one jak moje dzeci maja 11 i 8 lat.Czy warto skladac wniosek do Jugendamtu.

Prosze o podpowiec co mam zrobic????

ty pytasz o unterhaltvorschuss a to nie kindergeld,vorschuss dostaje sie tylko do 12 roku zycia a kindergeld tak dlugo jak sie dzieci ucza .to 2 odrebne instytucje sie tym zajmuja jedna z nich jest jugendant a 2-ga familienkasse

unterhaltsvorschus otrzymuje sie z jugentamtu i tylko samotne matki i to tylko przez 6 lat obojetnie w jakim czasie ale tylko do 12 roku zycia dziecka.117 euro a od 6 roku roku zyciu 158

Powrót