UOP a ciaza

• Autor wątku Autor wątku szyszka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyszka89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam nurtuje mnie pytanie . Mianowicie od 9 sierpnia do ostatniego października mam umowę o prace na okres próbny . W tym tygodniu się dowiedziałam , ze jestem w 9 tygodniu ciąży . Co w tym przypadku ? Czy pracodawca nie przedłuży ze mną umowy ? Kolejny problem jest taki , ze ginekolog zalecił L4 ze względu na komplikacje w poprzedniej ciąży , w obecnej pracy obowiązuje stanie 8 godzin , oraz dźwiganie do 3-4 kg niby nie dużo ale na 8 h robi ogromna różnice . Nie chce zostać bez jakichkolwiek środków , ale tez nie chce ryzykować utrata dziecka . Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuje .

Przedłóż pracodawcy zaświadczenie lekarskie o stanie ciąży ( art. 185 K.p.).
ginekolog zalecił L4 ze względu na komplikacje w poprzedniej ciąży
To wszystko dla dobra dziecka.
Czy pracodawca nie przedłuży ze mną umowy ?
Twoja umowa o pracę powinna być przedłużona do dnia porodu. Wynika to z art. 177 § 3 Kodeksu pracy zgodnie z którym
umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

Ostatnia edycja:
Dziękuję, jednak mam dalej wątpliwości .Co jeśli pracodawca stwierdzi , że specjalnie się u niego zatrudniłam? Czy istnieje jakieś zagrożenie ? Teraz z moich obliczeń wynika , że faktycznie zaszłam w ciążę przed zatrudnieniem. Wiek ciąży można w moim przypadku obliczyć tylko z USG ,ponieważ mam problemy zdrowotne i moja miesiączka pojawia się co 3-6 miesiecy ;/
Kolejnym problemem jest to że w styczniu musiałam zamknąć JDG , nie byłam nigdzie zatrudniona własnie do tego momentu czyli do sierpnia. Czy w tak długiej przerwie może być coś niepokojącego?

szyszka89 napisał:
.Co jeśli pracodawca stwierdzi , że specjalnie się u niego zatrudniłam?
Wtedy pozostaje sad pracy - jak pracodawca nie przedłuży umowy do dnia porodu
Ważne co wypisze ( wiek ) lekarz prowadzący

(...) specjalnie się u niego zatrudniłam? Czy istnieje jakieś zagrożenie ?

Żaden przepis Kodeksu pracy nie zabrania zatrudniania kobiet w ciąży. Pracodawca nie ma prawa przed zatrudnieniem pytać, pracownicy, czy jest w ciąży lub czy ją planuje w przyszłości. Są to bowiem jej sprawy osobiste.

musiałam zamknąć JDG , nie byłam nigdzie zatrudniona

Nie ma przepisu dotyczącego podjęcia pracy po zamknięciu własnej firmy. Ty decydujesz co będziesz robić w tym czasie.

Ostatnia edycja:
Art. 177 Kodeksu pracy
„§ 3 Umowa o pracę zawarta na czas określony albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu".
Za trzeci miesiąc ciąży uważa się 12 tydzień ciąży, więc jeśli na koniec umowy będziesz w co najmniej 12 tygodniu ciąży, to pracodawca musi przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu. Zasiłek chorobowy za czas ciąży oraz zasiłek macierzyński po urodzeniu dziecka wypłaci ZUS.

Powrót