uowa przewłaszczenia samochodu

• Autor wątku Autor wątku jrbox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jrbox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
Mam w kredycie samochód.Obecnie zalegam ze spłatą rat.Jezeli mam umowę przewłaszczenia z bankiem i bank zażąda zwrotu samochodu to czy mam go oddać firmie windykacyjnej bez klauzury wykonalności nadanej przez sąd.Czy ten samochód może przejąć tylko komornik.Nie chciałabym popełnić błędu i proszę o radę.Z góry dziękuję.

klauzule wykonalnosci nadaje sie aby mozna bylo wszczac egzekucje, czyli aby komornik mogl samochod odebrac... postepowanie egzekucyjne wiaze sie z kosztami, wiec jesli w Twojej ocenie szans obrony przed zabraniem samochodu nie ma to lepiej oddac go dobrowolnie i uniknac kosztow postepowania sadowego i potem egzekucyjnego

a co do kwestii komu oddac auto to jesli firma windykacyjna ma upowaznienie banku to mozna oddac tej firmie skoro dziala w jego imieniu i na jego rzecz

ale czy jak przyjedzie ktoś z firmy windykacyjne to muszę oddać czy mogę jednak powidzieć ze czekam na postępowanie egzekucyjne przez sąd.Jaki mam w tej sytuacji prawa.

nie trzeba czekac na postepowanie egzekucyjne gdyz jest ono postepowaniem wszczynanym gdy dluznik nie chce dobrowolnie spelnic swiadczenia (w tym wypadku oddac samochodu)

jesli nie godzi sie Pan na oddanie samochodu i uwaza ze wcale go oddawac nie musi to bank zlozy w sadzie pozew i zostanie wszczete postepowanie sadowe. jesli to postepowanie sadowe Pan przegra, to sada nada wyrokowi klauzule wykonalnosci z ktora wierzyciel (bank lub firma windykacyjna w zaleznosci od tego kto zlozy pozew) pojdzie do komornika ktory przymusem od Pana ten samochod odbierze

natomiast jesli uwaza Pan ze bank ma pelne prawo do zabrania samochodu to nalezy go oddac od razu nie narazajac sie tym samym na koszty postepowania sadowego i postepowania egzekucyjnego

oddac auto firmie windykacyjnej mozna o ile dziala ona w imieniu banku, dlatego najlepiej zadzwonic do banku i dowiedziec sie komu oddac auto

Powrót