Upadłe polisy NN zwrot prowizji

• Autor wątku Autor wątku Kingakwiatkowska9812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kingakwiatkowska9812

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, 31.09.2021 zakończyłam spółpracę za porozumieniem stron jak agent z firma Nationale Nederlanden. Dnia 10.02.2022 dostałam do wezwanie do zwrotu prowizji za polisy, które upadły po moim odejściu. Kwota na wezwaniu to ponad 20 tysięcy, a prowizja którą otrzymałam nigdy nie sięgnęła poziomu nawet 10 tysięcy. W wezwaniu poinformowano mnie, że jeśli nie zapłacę w ciągu 14 dni to rzekomy dług zostanie przekazany do windykacji zewnętrznej. Czy maja prawo, mimo zerwanej umowy egzekwować ode mnie prowizje za upadłe niezależnie ode mnie polisy? Czy sprawa może trafić do sądu i komornika?

W zwiazku z tym, że nie podała Pani żadnych zapisów umownych, bądź podstawy roszczeń. Nawet nie wiemy, czy prowadziła Pani działalność gospodarczą, czy nie. Wklejam zatem odpowiednie przepisy:

Art. 7581. [Prowizja agencyjna]
§ 1. Jeżeli sposób wynagrodzenia nie został w umowie określony, agentowi należy się prowizja.
§ 2. Prowizją jest wynagrodzenie, którego wysokość zależy od liczby lub wartości zawartych umów.

Art. 7617. [Klauzula del credere]
§ 1. W umowie agencyjnej zawartej w formie pisemnej można zastrzec, że agent za odrębnym wynagrodzeniem (prowizja del credere), w uzgodnionym zakresie, odpowiada za wykonanie zobowiązania przez klienta. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, agent odpowiada za to, że klient spełni świadczenie. W razie niezachowania formy pisemnej poczytuje się umowę agencyjną za zawartą bez tego zastrzeżenia.
§ 2. Odpowiedzialność agenta może dotyczyć tylko oznaczonej umowy lub umów z oznaczonym klientem, przy których zawarciu pośredniczył albo które zawarł w imieniu dającego zlecenie.

Powrót