Upadłość firmy

• Autor wątku Autor wątku wola9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wola9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem właścicielem spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, firma straciła płynność finansową z powodu nie regulowania należności przez kontrahentów dla których świadczyła usługi (z wielotysięcznych należności firma otrzymywała tylko niewielkie kwoty, płatności były przesunięte w czasie po kilka miesięcy). Złożony wniosek o upadłość został odrzucony ponieważ spółka nie posiadała majątku wystarczającego na pokrycie kosztów postępowania upadłościowego. W związku z nieuregulowanymi zobowiązaniami na rzecz Urzędu Skarbowego i niemożnością sciągnięcia długu z firmy, zablokowano moje prywatne konto. Chciałam się dowiedzieć czy Urząd może zająć w całości moje jedyne dochody (comiesięczna pensja), oraz czy powinnam jeszcze raz złożyć wniosek o upadłość i zapłacić z własnej kieszeni za postępowanie (jaka to może być mniej więcej kwota), lub czy może istnieje jakaś inna możliwośc wybrnięcia z tej sytuacji.
Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję i pozdrawiam.

Rozumiem, że była Pani członkiem zarządu spółki. Jeśli złożyła Pani wniosek o upadłość we właściwym czasie to jest Pani zwolniona z odpowiedzialności ale trzeba to wykazać.

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Tak, byłam i wciąż jestem członkiem zarządu, ponieważ spółka nadal nie jest zlikwidowana. Chciałam się spytać w jaki sposób można wykazać, że wniosek o upadłość został złożony we właściwym czasie i komu takie wyjaśnienie przedłożyć. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Powrót