Upadłość firmy

• Autor wątku Autor wątku MicKam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MicKam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, założyłem nowy wątek gdyż mam kilka pytań.
Jeśli firma która mnie zatrudnia (zatrudnia ponad 100 osób) ogłasza upadłość i mam ponad 8 lat stażu pracy to rozumiem, że z tego tytułu należy mi się 3-miesięczna odprawa?
Mam umowę na czas nieokreślony więc jeśli umowa zostanie zerwana natychmiastowo bez zachowania okresu wypowiedzenia to rozumiem, że prócz odprawy należy mi się dodatkowo odszkodowanie również za 3 miesiące z powodu nie zachowania okresu wypowiedzenia?
Ostatnie pytanie brzmi jak długo trwa wypłata takich odpraw i odszkodowań z Funduszu Gwarancyjnego?

MicKam napisał:
z tego tytułu należy mi się 3-miesięczna odprawa?
tak odprawa za 3 m-ce
MicKam napisał:
jeśli umowa zostanie zerwana natychmiastowo bez zachowania okresu wypowiedzenia
ten sposób rozwiazania umowy to tzw. dyscyplinarka
wam pracodawca może skrócić okres wypowiedzenia do 1 m-ca a za pozostałe 2 wypłacić odszkodowanie
mona też rozwiązać umowę na zasadzie porozumienia stron z dowolną datą i też otrzymać wynagrodzenie za okres wypowiedzenia - tu trzeba uważać na zapisy w piśmie rozwiązującym umowę - stroną wychodzącą z inicjatywą musi być pracodawca i dobrze zeby w porozumieniu był zapis o wynagrodzeniu za okres wypowiedzenia
Art. 36.1. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony lub umowy o pracę zawartej na czas określony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.

§ 2. Okres, za który przysługuje odszkodowanie, wlicza się pracownikowi pozostającemu w tym okresie bez pracy do okresu zatrudnienia.

Przy porozumieniu ważne jest aby było prawidłowo wypisane świadectwo pracy - dla ewentualnego otrzymania zasiłku od 1 dnia rejestracji inaczej zasiłek dopiero po 3 m-ch

Art. 8. 1. Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:

• 1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata;

2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat;

3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.
2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.

3. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.

4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy.
Ile czeka sie na kase z FGŚP nie wiem

Dzięki, a czy potrzebne mi są umowy o pracę za ten czas w którym pracowałem czy to co jest w systemie firmy wystarczy?

Do rozwiązania umowy o prace nie potrzebujesz swoich umów
Pracodawca wystawi świadectwo pracy na podstawie dokumentacji którą posiada - zapewne ma też umowy

Powrót