Upadłość Konsumencka a mieszkanie spółdzielcze lokatorskie z wkładem własnym

• Autor wątku Autor wątku mattoofficialny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattoofficialny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam sytuację w rodzinie i proszę o wyrozumiałość.
Dd 2015 r do 2020 r mama brała kredyty które były brane w bankach i parabanakach jak się naliczyłem to jest ich 24 ( kredyt spłacał kredyt ) ponad 100 tys. Były już sprawy w sądzie i Sąd ustanowił Plan Spłaty tych kredytów przez 60 miesięcy po 450 zł. Potem tata zmarł w czerwcu 2022 roku, a mama była w grudniu u swojego radcy prawnego w celu przekazania informacji o jego śmierci. Radca prawy powiedział mamie że musi teraz poinformować syndyk o tym zdarzeniu. Mama przeszła na Taty emeryturę, wówczas pobiera jej około 3000 tys, potem wyszło tak że syndyk zabiera mamie przez ZUS 20% z emerytury 1000 zł. Syndyk dalej zabiera te 1000 zł przez ZUS, ale mówi że wstrzymuję upadłość ponieważ szuka teraz spadku który Mama mogła przyjąć po zmarłym Tacie. Czyli rozumiem że tej upadłości jeszcze nie ma ? Bo Plan spłaty jest ale mama go tylko spłacała przez rok zabierali jej 450 zł jeszcze jak była na swojej emeryturze i teraz jak przeszła na taty emeryturę Syndyk przez ZUS zabiera 1000 zł i odkłada tam na kupkę pomimo że jest wszystko wstrzymanę. Tak to wygląda ? Moje pytanie jest takie czy to jest prawidłowo prowadzone ?

Druga sprawa jest taka że mamy mieszkanie spółdzielcze lokatorskie, Mama po Tacie ma członkostwo, wkładu jest ponad 100 tys, czy ten wkład z mieszkania lub mieszkanie może wejść do masy upadłości ?

Co mógłbym zrobić z tym mieszkaniem teraz żeby w przyszłości móc je wykupić na własność to mama za życia musi przepisać mi członkostwo czy jak to jest. Boje się że jak do tego czasu nie zdąży się tego zrobić a mama jest w podeszłym wieku choruje to po prostu mogę stracić to mieszkanie ?

Naprawdę piszę to wszystko z ciężkim bólem bo to nie jest łatwe a w dzisiejszych czasach ludzie tylko czekają na takie nieszczęśliwe sytuację żeby potem człowieka wywłaszczyć żeby został bez niczego i bez dachu nad głową.

Jakie mógłbym podjąć teraz kroki ? Wiedząc to wszystko.

Powrót