Upadłość konsumencka - dziecko niepełnosprawne

• Autor wątku Autor wątku animig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

animig

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień dobry.
Jestem zmuszona ogłosić upadłość konsumencką, jednak boję się, że psychicznie nie dam z tym wszystkim rady.
Zacznę od początku i postaram się opisać sytuację jak najkrócej.

Mam troje dzieci, w tym 7 letniego niepełnosprawnego synka.
Od 10 lat nie pracuje. Brałam kredyty, pożyczki - które spłacałam. Gdy zostałam samotną mamą, dobierałam kredyty , w tym kredyty konsolidacyjne. I zrobiło się ponad 200 tys, zł do spłaty. Spłacałam przez niecałe 3 lata, jednak wszystkie opłaty i ceny poszły w górę. Do tego doszły dodatkowe leki - nie tylko dla chorego syna, ale na córkę i na mnie. Nie jestem w stanie spłacać swoich zadłużeń, wszystko co wartościowe to już sprzedałam, aby zapłacić raty. Nie wiem co mam robić...

Dodam, że nie pracuje ze względu na niepełnosprawność synka. Pobieram świadczenie pielęgnacyjne, alimenty, 800+ na dwoje dzieci oraz zasiłek rodzinny. Wynajmuje mieszkanie, nie mam żadnego wsparcia od rodziny itp.

Pytanie jak bardzo jesteś obecnie ścigana.
Jeżeli nie ma komornika i nie ma blokady na koncie to nie jest tak źle.

Upadłość konsumencka wiąże się z syndykiem, prześwietleniem całego majątku oraz blokadą konta. Możesz narobić sobie jeszcze większych problemów. Odradzałbym to.

Konsolidacja byłaby najlepszą opcją.

Znasz jakikolwiek bank który udzieli kredytu konsolidacyjnego osobie od dawna bezrobotnej bez chęci i perspektyw na podjęcie pracy?

Sama upadłość też może nie wchodzić w grę w związku z tą przesłanką.

Powrót