Upadłość konsumencka - udział w nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku Rewe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rewe

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 899
Witam.
Dłużnik chce złożyć wniosek o upadłość konsumencką. Posiada tylko udział 1/6 w nieruchomości. Na udziale jest hipoteka na 2 mln z ZUS i US ( wartość udziału ok. 60 tys). Czy w przypadku upadłości powstanie obowiązek sprzedaży tego udziału? Przecież nikt tego nie kupi...
Pozdrawiam

1. Tak
2. Syndyk musi próbować, co wspaniale przedłuży upadłość. Nabywca kupi bez hipotek, więc może ktoś jednak się skusi.

Witam.
Mam podobny problem. Myślę o ogłoszeniu upadłości. Mam długi z własnej działalności, której nie prowadzę już od 10 lat. Jedyny majątek jaki posiadam to 1/5 udziałów w spadku po ojcu. Spadek ten jest obciążony wpisem w hipotece na kwotę 250 tys zł. Obecni mieszkam t zajętym domu ja z żoną i córką oraz siostra i mama. Co się stanie z częścią mojego spadku gdy złoże wniosek o upadłość? Czy moja część zostanie zajęta? Co z resztą domowników? (Wszyscy mają udział w spadku)

Co się stanie z częścią mojego spadku gdy złoże wniosek o upadłość? Czy moja część zostanie zajęta?
To co napisano wyżej - syndyk będzie usiłował spieniężyć.
Co z resztą domowników?
A co ma być? Nie są dłużnikami więc Twoja upadłość ich nie interesuje. Natomiast jeśli ktoś to kupi, to pewnie dojdzie do zniesienia współwłasności. I tu już scenariuszy jest wiele.

Powrót