Upadłość konsumencka

• Autor wątku Autor wątku gość na forum prawnym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
podana cena to było 3800 z łaskawym rozbiciem na raty.Ta kancelaria kraży po FB wbijając się pomiedzy posty na tablicy.Przesłali mi nawet umowę na maila.
Ja to ja-tak jak pisałam na razie zapoznaje się z tematem ale w ogóle od lat interesują mnie różne kwestie prawne z różnych działów i moi znajomi o tym wiedza , że jak się przypne do tematu to drążę i często proszą mnie o pomoc i na prawde znając niewiedze ludzi i w ogóle nieumiejętność jej zdobywania widze , że nietrudno takim kancelariom się dorobić.Myślę, że cechą bardzo charakterystyczną wielu osób jest zycie chwilą i "jakos to bedzie" dopiero jak sie nazbiera i jest nóż na gardle jest wielkie zdziwienie.Ja tez poopadlam w dlugi ale troche w inny sposob choc i tutaj sie glupota i naiwnosc przyczynila.
Noiestety ludzie nie wiedza ani co im przysluguje ani co grozi i brna w bagno.Kiedys uczylam sie , tzn szkolilam, nie wiem jak to powiedziec u znakomitej , juz niezyjacej prawniczki .Tak czysto ideologicznie sie wciagnelam w temat KR i O i od tego sie zaczelo, na studia bylo juz raczej za pozno.Nauczylam sie u niej na tyle duzo by pomoc sporej garstce ludzi wyjsc z problemow bez angazowania drogich kancelarii.I tak mi zostalo.Od tematu do tematu zglebiam sobie jakies chociaz podstawy no a ze wyszlam za maz za dluznika , ktory za swoja glupote ma sporo do zaplacenia zaczelam drazyc ten temat no i oczywiscie przy okazji zahaczam o sprawy dwoch innych zadluzonych znajomych.WIadomo ze przeszlosci sie nie zmieni ale warto postarac sie jeszcze o choc odrobine godnego zycia a nie stryczek.

i to jest prawidłowa postawa. wysłąłem ci parę przykładów ogłoszonych upadłości.

Gościenaforum napisał:
Muszę się wtrącić. Źle zacytowałeś art. 11 bo on dotyczy tylko podmiotów z katalogu art. 5. Zdolność upadłościową osoby fizycznej definiuje art. 491 (1) i art 491 (2). Nie można mylić pojęcia niewypłacalności podmiotów gospodarczych z niewypłacalnością osób fizycznych.
Nieprawda! Artykuły, o których wspominasz - 491(1) i 491(2) nie zawierają żadnej definicji niewypłacalności. Nie można mylić niewypłacalności ze zdolnością upadłościową - to dwa różne aspekty, można być niewypłacalnym i nie mieć zdolności upadłościowej (np. Gmina). Jedyna definicja niewypłacalności w PU to art. 11 i ma on także (ust. 1 i 2) zastosowanie do upadłości konsumenckich, gdyż nie został z nich wyłączony w art. 491(2) ust. 1. Sprawdź sam, bo to ważne.

Gościenaforum napisał:
Dodatkowo należy pamiętać, że osobą z DG nabywa zdolność upadłościową konsumencką dzień po wyrejestrowaniu działalności.
O tym już pisałem wcześniej w tym wątku.
Gościenaforum napisał:
Co do wypowiedzi róznych fachowców reklamujących się jako spece od konsumenckiej, to jako syndyk czesto widzę jakimi dramatami konczy się ich pomoc. Nie chce sie na ten temat rozpisywać, ponieważ nie do tego służy forum.
Zgadza się. Dlatego ja sam zawsze namawiam w pierwszej kolejności do kontaktu z doradcą restrukturyzacyjnym, najlepiej takim, który już jest syndykiem w co najmniej kilku postępowaniach konsumenckich. Z prawnikami bywa bardzo różnie i trzeba koniecznie sprawdzić jaką mają praktykę w tych sprawach. Zdarza się bowiem, że nic nie wiedza ale nie chcą się przyznać i wtedy może się to źle skończyć dla dłużnika.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót