Upadłość konsumencka

• Autor wątku Autor wątku ZDZISLAW1954
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZDZISLAW1954

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich.Bardzo mnie interesuje problem ogłoszenia upadłości konsumenckiej jako osoby fizycznej oraz prowadzącej działalność gospodarczą.Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.Pozdrawiam Zdzisław

Jeśli prowadzisz dg to nie możesz ogłosić upadlosci konsumenckiej.

Dziękuję Ci za odpowiedz,uściślając mój post działalność gospodarczą zakończyłem w zeszłym roku.Liczę na Twoją poradę za którą z góry dziękuję.Pozdrawiam i życzę dobrego dnia.Zdzisław

To nie jest tak że sobie uznajesz, że oglaszasz upadłość i do widzenia. Poczytaj o tym trochę, nie jest trudno znaleźć informacje - min. Na tym forum.

Ostatnia edycja:
jesli nie prowadzisz aktywnie DG to mozesz sie starac o ogloszenie upadłości, ale:
1) wcale nie jest to łatwy temat
2) decyduje o tym sąd
3) w braku wypłacalności nie moze być winy starającego się o UK

Tak po krótce, generalnie jeżeli Cię temat interesuje to bdb prawnik i konsultacje, bo każdy przypadek jest indywidualny. A dobry prawnik może coś doradzić, bo po ogłoszeniu upadłości również nie jest tak kolorowo, bo wszystkim zarządza syndyk i każda pierdoła rośnie do rangi problemu światowej wagi żeby ktoś potem się nie chciał procesować przypadkiem o jakąś bzdetę.

We wniosku o upadłość konsumencką są wykazane dwa długi. Dług jest z przed 20 lat, niezapłacone faktury za towar (kat. IV) z DG żona i mąż. NAKAZ ZAPŁATY o solidarną zapłatę. DG zamknięta w 2000 r. Komornik windykuje od. 1999 r. do dzisiaj. Drugi dług jest to Fundusz Alimentacyjny (tylko mąż) z lat 2000 - 2003 r.). Zakładamy, że on nie ulega umorzeniu art. 491(21) pkt. 2. Cytuje dokładnie: Nie podlegają umorzeniu zobowiązania o charakterze alimentacyjnym. Ten dług jest po NAKAZIE ZAPŁATY i on jest należny Skarbowi Państwa. Dzieci pieniądze otrzymały. Komornik przez 15 lat nic nie wyegzekwował i nie było żadnego ponownego wszczęcia postepowania i żadnej korespondencji od niego nie otrzymałem. Pytania:
1. Czy ten dług jest przedawniony, czy nie?
2. Jeżeli on nie ulega przedawnieniu i umorzeniu w procesie upadłości konsumenckiej to do jakiej kategorii w kolejności spłat będzie on się zaliczał. Długi alimentacyjne są zaliczane do kat. I
3. Jeżeli one będą jednak obydwa spłacane, który w takim przypadku będzie miał pierwszeństwo w PSW?
4. Czy będzie tu funkcjonować zasada proporcjonalności?

Państwo drążyliście ten temat gdzie indziej, ale do końca nie został on precyzyjnie wyjaśniony. Zrozumiałem, że w tym temacie nie ma orzecznictwa sądowego.

Uwaga! Ja mam 64 lata i windykacja będzie możliwa najprawdopodobniej dopiero z przyszłej emerytury. Czy wówczas syndyk będzie mógł zająć 60% z kwoty brutto, czy 25% tak jak inne długi.

Dla porządku podaję jak on powstał. Komornik w latach 1999 - 2003 wszystko zajął posprzedawał, a zaległości alimentacyjne nie uregulował. Gdy się jego zapytałem dlaczego tak to zrobił. Odpowiedział, że majątek zajęty był wspólny z żoną a fundusz alimentacyjny jest indywidualny.

Ostatnia edycja:
Henzyk napisał:
We wniosku o upadłość konsumencką są wykazane dwa długi. Dług jest z przed 20 lat, niezapłacone faktury za towar (kat. IV) z DG żona i mąż. NAKAZ ZAPŁATY o solidarną zapłatę. DG zamknięta w 2000 r. Komornik windykuje od. 1999 r. do dzisiaj. Drugi dług jest to Fundusz Alimentacyjny (tylko mąż) z lat 2000 - 2003 r.). Zakładamy, że on nie ulega umorzeniu art. 491(21) pkt. 2. Cytuje dokładnie: Nie podlegają umorzeniu zobowiązania o charakterze alimentacyjnym. Ten dług jest po NAKAZIE ZAPŁATY i on jest należny Skarbowi Państwa. Dzieci pieniądze otrzymały. Komornik przez 15 lat nic nie wyegzekwował i nie było żadnego ponownego wszczęcia postepowania i żadnej korespondencji od niego nie otrzymałem. Pytania:
1. Czy ten dług jest przedawniony, czy nie?
2. Jeżeli on nie ulega przedawnieniu i umorzeniu w procesie upadłości konsumenckiej to do jakiej kategorii w kolejności spłat będzie on się zaliczał. Długi alimentacyjne są zaliczane do kat. I
3. Jeżeli one będą jednak obydwa spłacane, który w takim przypadku będzie miał pierwszeństwo w PSW?
4. Czy będzie tu funkcjonować zasada proporcjonalności?

Państwo drążyliście ten temat gdzie indziej, ale do końca nie został on precyzyjnie wyjaśniony. Zrozumiałem, że w tym temacie nie ma orzecznictwa sądowego.

Uwaga! Ja mam 64 lata i windykacja będzie możliwa najprawdopodobniej dopiero z przyszłej emerytury. Czy wówczas syndyk będzie mógł zająć 60% z kwoty brutto, czy 25% tak jak inne długi.

Dla porządku podaję jak on powstał. Komornik w latach 1999 - 2003 wszystko zajął posprzedawał, a zaległości alimentacyjne nie uregulował. Gdy się jego zapytałem dlaczego tak to zrobił. Odpowiedział, że majątek zajęty był wspólny z żoną a fundusz alimentacyjny jest indywidualny.

Art. 67 o świadczeniach rodzinnych. Egzekucja Należności z tyt. wypłaconych świadczeń z funduszu prowadzi się w dalszym ciągu aż do ich zaspokojenia. Organ egzekucyjny przekazuje likwidatorowi kwoty ściągnięte od osoby zobowiązanej do alimentacji, pozostałe po zaspokojeniu alimentów i należności z tytułu wypłaconej zaliczki alimentacyjnej. Wniosek o zawieszenie lub umorzenie wymaga zgody likwidatora.
Wynika z tego, że ten dług nie przedawnia się a może być nawet całkowicie umorzony. Pozostają do wyjaśnienia pytania z pkt. 2, 3 i 4.

Ostatnia edycja:
Upadlosc konsumencka nie oznacza przedawnienia długow także polecam doczytać na czym to w ogóle polega.

Powrót